KRIMINAL

Prostitucijom zgrnuli velike svote novca: 500 eura za jednu noć, poslove su vodile i cijele porodice

Nakon što su pali u ruke policije, otkriveno je do detalja na koji su način funkcionirali

Prostitutka zatečena u stanu. MUP Srbija

Avaz.ba / Blic.rs

16.1.2020

Uhapšena grupa od 22 člana za koju se sumnja da se organizirano bavila podvođenjem u Srbiji i Bosni i Hercegovini, još je jedna u nizu onih koje su zgrnule velike svote novca baveći se prostitucijom. Nakon što su pali u ruke policije, otkriveno je do detalja na koji su način funkcionirali, što neodoljivo podsjeća na grupe uhapšene prošle godine. 



Zatekli prostitutke

Nakon što je policija u jednom beogradskom hotelu zatekla prostitutke s državljanima Turske, u martu prošle godine pali su Šapčanin Mihailo Maksimović, jedan od najpoznatijih prijestoničkih makroa, i njegov brat Dušan Milenković, koji mu je u tom "biznisu" pomagao.

Kod Mihaila Maksimovića, kome su lisice na ruke stavljene na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, u četiri mobitela i laptopu pronađene su uredno vođene evidencije o tokovima poslovanja, djevojkama, klijentima, njihovim navikama i aktivnostima.

Osim toga, u dokumentaciji su nađeni podaci sa porukama i adresama, katalozi golih djevojaka i podaci o uplaćenim novčanim sumama. Šapčanin je čak imao i urednu evidenciju o tome koja je djevojaka kad slobodna, koja ne može da radi zbog mjesečnog ciklusa...

Od zarada prostitutki uzimao je najčešće trećinu, rjeđe 50 posto. Djevojke su pružale usluge u luksuznim hotelima i apartmanima u Beogradu, koje je unajmljivao i uređivao Maksimović, uz troškove hrane i pića, angažman vozača i ponekad taksista.

Uloga njegovog kasnije uhapšenog brata Dušana bila je da vodi računa o djevojkama. On ih je odvozio i dovozio na sastanke s klijentima, brinuo se o njihovoj sigurnosti i bavio se logističkim dijelom posla.

Krajem prošle godine, njima je u Višem sudu u Beogradu potvrđena optužnica kojom se Maksimoviću na teret stavlja trgovina ljudima i posredovanje u vršenju prostitucije, a Milenkoviću posredovanje u vršenju prostitucije. Suđenje je zakazano za 26. februar.

Vjerovatno najbizarniji slučaj podvođenja prošle godine potresao je Srbiju kad su u beogradskom naselju Mirijevo uhapšeni članovi porodice Nikolić.

Samo dva mjeseca nakon Mihaila i njegovog brata, uhapšeni su supružnici Jasmina (44) i Goran Nikolić (50), njihova djeca Kristina (24) i Miroljub (19), rođak Bajram Demiri (46) i Goranova snaha Marina Radosavljević (38), koji su uhapšeni u maju zbog sumnje da su podvodili djevojku (19).



Policajci upali u stanove. MUP Srbija

Bandu porodice Nikolić predvodila je Jasmina (44), koja je u posredovanje u prostituciji uvukla supruga Gorana (50), kćerku Kristinu (24) i sina Miroljuba (19). U ogavnom biznisu priključio im se i Goranov rođeni brat.

Ispostavilo se da su Nikolići 10 mjeseci držali zatočenu 19-godišnju djevojku koja se najprije zaljubila u sina Miroljuba i tako bila namamljena da dođe kod njih. Počeli su da manipuliraju njome, govoreći joj kako nemaju novca i da bi se ona, zauzvrat, trebala da žrtvuje i doprinese tako što će imati seksualne odnose sa mušterijama koje Nikolići "nabace".

Osim ucjena i manipulacija, djevojka se suočavala s užasnim maltretiranjem i batinjanjem. Njihov princip rada funkcionirao je tako što je Jasmina postavljala oglase na internet, njena 24-godišnja kćerka se javljala na telefon predstavljajući se kao djevojka s kojom će se klijenti sastajati, a muški članovi su bili zaduženi za logistiku, odnosno za odvoženje i dovoženje djevojke.

U drugoj akciji policije, uhapšeni su Goranov brat Zoran Nikolić, njegova supruga Marina Radosavljević i Andrijana Stojanović zbog trgovine ljudima i protiv njih je optužnica potvrđena početkom decembra.

Unajmljivali stanove

Nakon jučerašnjeg spektakularnog hapšenja u Beogradu, otkriveno je kako je grupa od 22 osobe podvodila veliki broj žena, a o tome koliko su bili moćni, govori podatak da su nedavno proslavili 15 godina postojanja! Oni bi jedni drugima davali nadimke kako slučajno ne bi bili "provaljeni". Djevojke su se s klijentima sastajale u unajmljenim stanovima, mahom na Novom Beogradu, ispred kojih je bilo osiguranje. Imali su osobu zaduženu samo za vođenje evidencije, koja je u svesci uredno imala pribilježeno sve o klijentima i novcu.

Prilikom pretresa stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni, policija je oduzela veću sumu novca, 176 mobilnih telefona, 12 laptopa, kao i internu dokumentaciju koju su članovi vodili. Također, pronađena je i privremeno oduzeta manja količina opojne droge te municija, kao i četiri vozila koja su korištena u izvršenju ovog krivičnog djela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.