ATINA Likvidirani Igor Dedović i Stefan Stamatović

Kako je izgledao život ubijenog "balkanskog Eskobara": Nije nosio oružje, selio se jednom sedmično

24 metaka izbrisala su sva njegova očekivanja o širenju droge iz Južne Amerike u Evropi

Avaz.ba
28.01.2020 20:44

Igor Dedović i Stevan Stamatović

Foto: MUP RS

Interesovanje grčkih medija za ubistvo dvojice pripadnika "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stefana Stamatovića prije dvije sedmice u Atini, i dalje ne jenjava, piše Telegraf.rs. Elektronski i štampani mediji u velikoj mjeri bave se "ubistvom balkanskog Eksobara", kako tamo oslovljavaju Dedovića, te su dodatnu pažnju posvetili njegovom planu u Grčkoj.

Dedović (42) je, prema pisanju grčkih portala, prebacio svoj štab u Atinu, želeći da iskoristi luku u Pireju kako bi kokain iz Kolumbije odatle mogao dalje da distribuira širom cijele Evrope.

Promijenili lični opis

- On se osjećao prilično sigurno u Atini, misleći da je pokrio sve tragove i da je utekao "kavčanskom klanu", koji su tada mislili da se krije u Turskoj. Igor, opijen moći i novcem, precijenio se i napravio grešku što je doveo porodicu i njegovog partnera Stamatovića u Atinu, ne znajući da će to otkriti njegovu lokaciju. 24 metaka izbrisala su sva njegova očekivanja o širenju droge iz Južne Amerike u Evropi - piše sajt "Prototema".

Kako navodi taj portal, Dedović i Stamatović ubijeni su u taverni pred ženom i djecom, a napadači su "pobjegli sa lica mjesta za 30 sekundi, nalik scenama koje smo mogli da vidimo u starim holivudskim filmovima o mafiji".

Grčki mediji tvrde da su pripadnici sigurnosti iz Atine tokom posjete Beogradu dobili informacije ne samo o prisustvu "škaljaraca" i "kavčana" u Grčkoj, već i listu svih traženih kriminalaca sa teritorije bivše Jugoslavije koji su aktivni u toj državi.

Štab ELAS želi da spriječi, kako piše "Prototema", "balkansku mafiju koja je nastanila Grčku prethodnih godina, pretvorivši tu zemlju u koloniju kriminalnih grupa".

Grčko ministarstvo napravilo je posebnu grupu za specijalne zadatke, koju čine pripadnici odjeljenja za ubistva, trgovinu drogom i organizirani kriminal. Ona se bavi isključivo dosijeom pod kodnim imenom "Kotor", tvrde mediji.

  • MJesto gdJe su ubijeni Dedović i Stamatović
    MJesto gdJe su ubijeni Dedović i Stamatović Foto: Screenshot / Youtube

- Istrage pokrivaju procese još od 2017. godine, kada je uhapšen državljanin Srbije Martin Matijašević na Glifadi, a tom prilikom je pronađeno 136 kilograma čistog kokaina u njegovom luksuznom apartmanu u atinskom predgrađu Varkiza. Njegov šef, Jovan Vukotić, koga su svi znali pod imenom "Ivan", uspio je da pobjegne u Tursku, ali je 2018. godine uhapšen u Antaliji i izručen je Srbiji. "Ivan", kako će se na kraju ispostaviti, bio je sa Igorom Dedovićem - stoji u tekstu "Prototeme". 

Prema prvim informacijama, istraga te posebne grupe pokazuje da je "Dedović odlučio da ode u Atinu, sa jedne strane, kako bi popunio prazninu koju je ostavilo hapšenje Vukotića, a sa druge strane, kako bi se sakrio od "kavčana" i napravio veliki biznis koristeći luku u Pireju".

- Dokazi pokazuju da su Dedović i Stamatović stigli u Atinu 2018. godine koristeći prave hrvatske pasoše, koji su izdati na ime preminulih Hrvata. Informacije otkrivaju da su platili 26.000 dolara za dokumenta... Dedović je godinama putovao Evropom koristeći imena kao što su Dragan Popović i Dušan Stanić. To što je imao dokumenta članice EU dodatno mu je olakšalo da lakše prolazi kontrole i nije imao problema da duže boravi u zemljama Unije. Sa druge strane, Stamatović je morao da nestane, jer je služio zatvorsku kaznu od 12 godina u Podgorici kao član "škaljaraca" - tvrdi Prototema.

Prema pisanju grčkih medija, dvojica "škaljaraca" promijenili su lični opis. Smršali su, pustili su bradu i promijenili frizuru. Također, "predstavljali su se kao hrvatski biznismeni sa srpskim korijenima".

- Nisu bili naoružani i izbjegavali su nevolju. Nisu imali automobile, već su koristili javni prijevoz, a ponekada taksi vozila. Mijenjali su adresu stanovanja skoro svake sedmice, a komunicirali su sa suprugama i saradnicima preko kodiranih web poruka - tvrdi grčki portal.

Pošto su se nastanili u Atini u martu prošle godine, njihov "trud progutao je Dunav". "Prototema" tvrdi da je imala uvid u tajne izvještaje srbijanskih vlasti, u kome se navodi da je Dedović zajedno sa pripadnicima mafije u Srbiji finansirao prenos dva kontigenta kokaina pod kodnim imenima "CR7" (aluzija na slavnog fudbalera Kristijana Ronalda) i "Kartijer".

- Kokain je došao do Dunava, ali se brod prevrnuo pod nerazjašnjenim okolnostima, i potonuo u rumunskim vodama. Gubitak je bio ogroman - oko 300 miliona eura. Poslije toga, "škaljarci" su počeli da koriste Pirej kao tranzitni centar, s obzirom na to da je postala najveća tranzitna luka. Prošli su skoro mjeseci kada je u septembru 2019. otkriveno 120 kilograma kokaina u bananama - ističe grčki portal.

Iako posebno odjeljenje istražuje slučaj, nisu uspjeli da otkriju informacije koje se tiču kretanja Dedovića i Stamatovića, kao i njihovih poslova u Atini.

- Čekamo kriminalnu laboratoriju da otključa njihove telefone, što će možda odgovoriti na neka pitanja. Očekuje se da policija sazna sa kime su razgovarali, kao i ko su im bili kontakti. GPS bi trebalo da otkrije gdje su putovali, a postoji nada da će eventualne fotografije i zapisi otkriti više o njihovim životima i planovima - rekao je izvor iz sigurnosnih struktura i istakao da supruge ubijenih nisu imale nikakve informacije.

  • Mediji tvrde da su ovo osumnjičeni za egzekuciju "škaljaraca"
    Mediji tvrde da su ovo osumnjičeni za egzekuciju "škaljaraca" Foto: Screenshot

- Sigurno znaju mnogo stvari, ali pošto su godinama živjeli pored mafijaša, znaju kako da se ponašaju ako se nešto loše desi. Pustili smo ih pošto su rekle da nemaju šta da dodaju. Čak su i djeca od roditelja naučila kako da se ponašaju. Čak su se sakrila ispod stola kada su počeli da lete meci - rekao je izvor blizak istrazi za grčke medije.

Životi dvojice državljana Crne Gore bili su, kako navodi Prototema, bili su striktni i adaptirani situaciji kako ne bi privlačili previše pažnje.

- Kako se ispostavilo, mjesto na koje su obično išli bila je taverna Vlačika, koju su posjećivali dva puta sedmično. Uvijek su sjedeli za istim stolom, uvijek sjedeći jedni naspram drugih, kako bi mogli sa obje strane da vide ko dolazi i odlazi. Porodice su im prvi put došle u posjetu ljetos, a pošto nisu bili otkriveni, učinilo je da budu opušteniji - navodi se u tekstu.

Tužilaštvo smatra da ih je momenat lagodnosti koštao života, poštu su prema navodima grčkih medija odlučili da ponove posjetu za Božić.

- Napadači su prema svemu sudeći pratili supruge, a time su uspjeli da dođu do lokacije Dedovića i Stamatovića. Ispostavit će se to da je bila fatalna greška, koju su ubice iskoristile i ubile dvojicu "škaljaraca". Supruge i djeca sljedeće jutro otišli su za Srbiju. Ostaje nepoznanica da li su sa namjerom htjeli da ih ubiju pred djecom kao poruku ili je to bilo otkriće u posljednjem trenutku - pišu grčki mediji.

Policija ima malo informacija o četverici muškaraca za koje se smatra da su ubili Dedovića i Stamatovića. Mediji navode da je riječ o plaćenim ubicama koje su timski obavile smaknuće - dvojica koji su izvukli oružje i pucali "škaljarcima" u glave, a dvojica su bili u svojstvu podrške u slučaju da su Dedović i Stamatović zapucali.

- Nema videosnimka, jer je snimač u taverni bio blokiran, a iako su okolne kamere zabilježili kretanje četiri muškarca, fotografije su mutne i udaljene. Vlasti se nadaju da će istražitelji pronaći posljednji stan u kome su stanovali državljani Crne Gore i da će tu otkriti neke dokaze o njihovim poslovima - pišu portali u Grčkoj.

Kada je sve počelo

Lokalni mediji navode da su se supruge na pitanje policije gdje žive rekle da "ne znaju, i da se ne sjećaju", i tvrdile da ne znaju u kom pravcu je kuća gdje su odsele. Policija čeka da se vlasnici stanova gdje su živjeli "škaljarci" obavestiti policiju.

"Prototema" ističe da je incident u Valensiji uticao je da krene krvavi sukob "škaljaraca" i "kavčana", koji je do sada odnio više od 25 života.

- 200 kilograma kokaina nestalo je iz stana Gorana Radomana, koji je u tom trenutku bio u zatvoru na Kubi. Kada je pušten na slobodu, bio je meta kriminalne grupe koja ga je optužila da je odgovoran za nestanak droge i 2015. godine ubijen je u Beogradu. Poslije tog smaknuća, krenuo je krvavi rat koji i dalje traje - zaključuju grčki portal.

NA VRH