AMERIKA Trojica policajaca koje je napao Čamović također doseljenici u SAD

U Bruklinu policija ispalila 22 metka na bh. državljana Dženana Čamovića

Trenutno je pod istragom zbog mogućih veza se terorizmom

Avaz.ba

Dženan Čamović

Foto: TheSun


Muškarac kojeg je policija upucala u Brooklynu (SAD) nakon što ih je napao nožem trenutno je pod istragom zbog mogućih veza se terorizmom, navodi se u tamošnjim medijima.

Osumnjičeni je identificiran kao 20-godišnji Dženan Čamović, a iz policije su saopćili da nema kriminalnu historiju, ali da se istražuje ,moguću povezanost sa ISIL-om ili drugim terorističkim skupinama.

Kako su naveli iz FBA- bit će provjereno njegovo kretanje te svi kontakti u posljenjem periodu. Istražitelji kažu da je Čamović imigrant, te da je moguće da je iz Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je kazao da su sva trojica policajaca koje je napao Čamović također doseljenici u SAD.

Federalni agenti u četvrtak su izvršili pretres u Čamovićevoj kući, koja je nešto više od jednog kilometra udaljena od mjesta napada.

- Šokiran sam kad sam čuo da je nožem ubo policajca, da su ga upucali i da je još živ. To je nevjerovatno. Izgledao je kao tih i dobar momak. Ne znam zbog čega je to uradio. Nikad se nije činio ljutim - rekao je Čamovićev komšija David Song.

 • Slika sa lica mjesta

  Slika sa lica mjesta

  Foto: The Sun


Čamović je teško ranjen tokom sukoba sa policijom u srijedu navečer, nakon što je nožem povrijedio policajca. U sukobu su povrijeđena još dvojica policajaca, te su sva trojica završili u bolnici.

 • Nož sa kojim je Dženan napao policajca

  Nož sa kojim je Dženan napao policajca

  Foto: Nydailynews


Policajci su ispalili 22 hica na Čamovića, koji je pogođen sa osam metaka.

Policijski komesar Dermot Shea rekao je da nije jasno da li će Čamović, koji je uspio oduzeti pištolj od policajca, zaista pucao na policiju.

- U preliminarnoj smo fazi otkrivanja dokaza, stvaranja veza i istraživanja veza ukoliko postoje - rekao je Shea.

Rođak osumnjičenog, koji je odbio dati svoje ime, rekao je da terorističke veze ne dolaze u obzir.

- Apsolutno ne. Izuzetno poštujem policiju, ali lako je optužiti muslimana za terorizam. To je prvi prijestup koji pada na pamet kad neko spomene muslimana. Možda je bio napadnut jučer. Mogao je biti isprovociran. Mogao je spomenuti, kao što bi svi spomenuli Boga. Mogao je reći Allah, ali niko ne zna. Nadam se samo da će policijska uprava istražiti – kazao je rođak.

Rođak je također rekao da dovodi u pitanje verziju događaja policajaca. Rekao je da nije "logično da 20-godišnje dijete napada naoružane policajce". Dodao je da Čamović živi sa ocem, majkom i sestrom, a navodno je odrastao u SAD-u i govori jedino engleski jezik.

 • Sa lica mjesta

  Sa lica mjesta

  Foto: Nydailynews


NA VRH

Podijeli članak na