U TOKU AKCIJA "PARMA 2"

Banjalučka policija uhapsila dvije osobe, oduzeli i helikopter

Oduzeta i veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela

Avaz.ba
16.07.2020 15:08

Akcija se odvija pod kodnim nazivom "Parma 2"

Foto: CBC / Ilustracija

Dvije osobe su uhapšene, a pronađen je i privremeno oduzet helikopter, u operativnoj akciji kodnog naziva „Parma 2“ koja je usmjerena na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta, saopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.

Slobode je lišena osoba inicijala G.R., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, ugrožavanje sigurnosti, utaja, prevara i falsifikovanje isprave.

Uhapšena je i M.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i neovlašteno pružanje medicinskih usluga. Nezvanično, uhapšeni su Goran Roso i njegova supruga Martina Roso.

G.R. se sumnjiči da je u maju 2020. godine neovlašteno pristupio Facebook nalogu oštećene osobe te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima PU Banja Luka.

  • U toku pretres na pet lokacija
    U toku pretres na pet lokacija Foto: Ilustracija

Također, postoje osnov sumnje da je G.R. prodao vozilo marke Mercedes ML, koje mu je bilo povjereno na čuvanje, trećoj osobi, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000 KM. U toku 2017. godine G.R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojem mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje te ih je u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banja Luka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija.

Osoba M. R. se sumnjiči da je u prethodnom periodu izradila diplomu stomatološkog fakulteta u Sarajevu na svoje ime po kojoj je stekla zvanje master/magistar stomatoloških nauka. Na osnovu diplome, M.R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa te je 2017. godine u Banjoj Luci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge.

U okviru ovih aktivnosti slobode je lišena i osoba inicijala S. S. Iz policije napominju da je u toku pretres na pet lokacija na području Banje Luke koje koriste osumnjičeni. Za sada je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela.

Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Osnovnog Suda Banja Luka.

Komentari

NA VRH