USPJEŠNA AKCIJA

Pogledajte dramatično spašavanje čovjeka koji je povrijeđen pet dana ležao uz Drinu

D. P. je najvjerovatnije u pokušaju ilegalnog prelaska granice sa Crnom Gorom u šumi okliznuo i pao do obale Drine

Piše: O. Matavulj

17.11.2020

Policajci Ranko Simović, Nemanja Trivun i Đorđe Elek svi iz Foča na obali Drine spasili su juče sugrađanina D. P. (59) koji je nestao 11. novembra. 

Kako saznajemo, D. P. je najvjerovatnije u pokušaju ilegalnog prelaska granice sa Crnom Gorom u šumi okliznuo i pao do obale Drine. Zadobio je povrede glave, te zgloba i gotovo nije mogao ni da se kreće. Vjeruje se da je na obali proveo pet dana prije nego što su ga spasioci pronašli.


U PU Foča navode da je nestanak D. P. jučer u 8:20 sati prijavio njegov brat N. P. On je policiji ispričao da je s bratom posljednji put ostvario kontak 11. novembra, te da je pješke otišao ka granici sa Crnom Gorom, gdje se nalazio na privremenom radu.

- Nakon zaprimljene prijave policija je krenula u pretragu terena od mjesta Šadići, gdje je D. P. posljednji put viđen. Tom prilikom od ribara su saznali da se s druge strane rijeke, u šipražju, nalazi čovjek koji se predstavlja kao P. D. i da je povrijeđen - rekla je portparol PU Foča Svjetlana Govedarica.

Povrijeđenog preuzela Hitna pomoć. O. Matavulj

Ona kaže da se odmah krenulo u akciju spašavanja i P. D. je pronađen dehidriran, promrzao i podhlađen na strmom djelu obale uz rijeku Drinu u mjestu Bastasi.

- Zahvaljujući stručnosti i spremnosti, kolege su mu, uz korištenje specijalističke opreme i čamca, prišli i pružili prvu pomoć. Potom su ga prevezli na desnu obalu rijeke, gdje su ga predali ekipi Hitne pomoći koja ga je prevezla u Univerzitetsku bolnicu Foča na dalje liječenje - kaže Govedarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.