BEOGRAD

Darko Šarić podnio zahtjev za ponavljanje postupka, smatra da nije imao fer suđenje

Traži da se izvršenje presude prekine i da se predmet vrati na ponovno odlučivanje , ali pred drugim sudskim vijećem

Šarić: Osuđen na 15 godina zatvora. Kurir

Ad. A. / Kurir

16.12.2020

Darko Šarić, koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina, preko svojih branilaca, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića, podnio je Vrhovnom kasacionom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti, u kojem traži da se izvršenje presude prekine i da se predmet vrati na ponovno odlučivanje o njegovoj krivici, ali pred drugim sudskim vijećem.

- Prvostepenu i drugostepenupresudu su donijele sudije koje su krajnje pristrasne, sudije koje neistinito tumače dokaze i kreiraju sopstvene norme, grubo kršeći Zakon o krivičnom postupku, Krivični zakon, Ustav i zasnivaju presudu na ogrmonom broju nezakonitih dokaza, sa ciljem da vještački održe optužnicu i presudu - navodi se, između ostalog, u zahtjevu za reviziju presude.

Branioci Darka Šarića, analizirajući izvedene dokaze i donijete presude naveli su da Šarić nije imao fer i pravično suđenje, te da mu je povređeno pravo na odbranu, da nije poštovana pretpostavka nevinost, ali i da se "do danas grubo krše njegova osnovna ljudska prava". U zahtjevu podnijetom najvećoj sudskoj instanci, oni navode i da presuda nije zasnovana na konkretnim dokazima.

- Ne samo da u izreci presude nema nijedne riječi o tome kome je i kada okrivljeni Šarić navodno davao naloge, kada i gdje je navodno osmislio da se iznajme kuće, kako je navodno organizovao pojedina lica koja su navodno bili članovi organizovane kriminalne grupe, na koji način je navodno finansirao kupovinu i transport kokaina, kojim novcem, kome je novac davao, sa kim je i na koji način ugovarao transport kokaina, nego ni u obrazloženju presude ničega od toga nema - navodi se u zahtjevu za ponavljanje postupka i podsjeća da ni drugi saokrivljeni, koji su navodno bili članovi grupe, ne pominju Šarića.

- Ni kada su u pitanju svjedoci saradnici, nijedan konkretno ne navodi nijednu radnju učešća Darka Šarića u bilo kakvim kriminalnim akrivnostima. Niko od njih nema posredna saznanja, izuzev što svjedok saradnik Nebojša Joksović govori o tome da je o svojoj navodnoj kriminalnoj aktivnosti o prodaji kokaina u Italiji pričao Šaric. Sud je odbio prijedloge odbrane, kojima bi se utvrdili i motivi ovog svjedoka za takvo neistinito kazivanje - naveli su Šarićevi advokati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.