AVAZ SAZNAJE

Nagodba za brutalne pljačkaše starice: Ko je ostavio ruksak sa 55.000 eura ispred zgrade

Prema sporazumu o priznanju krivice četiri godine za Živana Glišića i tri godine i 10 mjeseci zatvora za Dušana Velimirovića, dok je njihov saučesnik dobio status svjedoka

Privođenje jednog od pljačkaša. Avaz

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

22.2.2021

Živan Glišić i Dušan Velimirović koji su uhapšeni jer su brutalno pretukli i opljačkali staricu Radenku T. (71) u Bijeljini priznali su krivicu te su se nagodili se bijeljinskim tužilaštvom, potvrdio je za "Avaz" advokat Duško Tomić, pravni zastupnik nesretne starice.

Kazna predviđena sporazumom o priznanju krivnje za Glišića je četiri godine, a za Velimirovića tri godine i deset mjeseci zatvora.

Advokat Tomić ogorčen je ovakvim postupkom tužioca te smatra da njegovu klijentkinju niko nije pitao da li se s tim slaže. On naglašava da je nečuveno da opljačkani novac i zlato nisu pronađeni.


Rezali namještaj

Pljačkaši su maskirani upali u staricinu kuću, gdje su je vezali selotejpom i mučili je, da bi otkrila gdje krije dragocjenosti. Sve stvari u kući su preturili, a noževima su rezali namještaj tražeći novac. Starica je u svojoj prijavi navela: „Bili su u dilemi da li da me ubiju ili ne i tražili su da se zakunem u djecu da ih neću prijaviti“.


Oni su otišli sa 55.000 eura plijena koje je starica stekla jer je 40 godina radila u Njemačkoj.


Advokat Tomić, koji je u srodstvu s Radinkom, otkrio je niz nepoznatih detalja ove pljačke te je bacio sjenu na istragu zbog novca, koji se prema njegovim informacijama i dalje nalazi u Bijeljini.

- Ova dvojica su uhapšena 16. februara, ali novca i zlata nema nigdje. Dali smo izjavu policiji da sav novac i zlato koje su ukrali želimo donirati za liječenje djece oboljele od raka. U ovom slučaju ima i treća osoba, dakle muškarac M. Z., koji je pljačkaše dovezao na mjesto gdje Radinka živi, a sat kasnije su ga pozvali da dođe po njih. Sakrio ih je u svom stanu, dakle tu su noćili. Dao im je utočište poslije brutalne pljačke – kaže Tomić. 

On navodi da je taj muškarac odvezao razbojnike do autobuske stanice u Loznici, a oni su odatle pobjegli u Beograd. 

Bijeg u Beograd

- Kod njega je ostao ruksak u kojem su bili novac i zlato. Oni su uzeli po dvije – tri hiljade eura iz ruksaka i nastavili prema Beogradu. Kad je policija uhapsila ovu dvojicu priveden je i M. Z., koji je inače diplomirani ekonomista. On je policiji kazao: „Tačno je, kod mene su bili, ja sam vidio i pare i zlato i odvezao sam ih u Loznicu“. On je rekao da se kasnije prepao i taj ruksak sa zlatom i novcem je iznio ispred svoje zgrade. To su priče za malu djecu – tvrdi Tomić.

Dovođenje osumnjičenog u bijeljinsko tužilaštvo. Avaz

Advokat Tomić dalje navodi da je tužilac M. Z. dao status svjedoka, što je prema njemu nevjerovatno jer se radi o osobi koja zna gdje je plijen iz pljačke.

- Tužilac je podigao optužnicu munjevitom brzinom. Mene je policija treći dan nakon pljačke pitala da li mi je ta osoba koja je sada svjedok poznata i ja sam rekao da nije. Oni su nakon tri dana znali gdje je novac. Prekosutra u 12 sati Okružni sud u Bijeljini razmatra tu sramotnu nagodbu. Preporuka tužilaštava je da nema više sporazuma o priznanju krivnje i nagodbe ukoliko oštećeni nisu obeštećeni. Niko nije pitao tu staricu da li se ona slaže s takvom odlukom. Hoću da ih natjeram da vrate novac i neka oni odmah uplate u fondove za liječenje djece – kaže Tomić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.