U BANJALUČKOJ SUDNICI

Vještakinja: Optuženi svjesno laže da se ne sjeća kako je polio benzinom i zapalio suprugu

Sposoban je da prati suđenje, a potreban mu je psihijatrijsko-psihološki tretman, s tim što nije potrebno i liječenje u zatvorenoj ustanovi, kaže vještakinja Vukadinović Stojanović

Ad. A. / Nezavisne

Mjesto gdje je nesretna žena zapaljena

Foto: Arhiva


Branislav Stanivuković (44) iz Srpca, koji je optužen da je u Aleksandrovcu, kod Laktaša, benzinom polio i zapalio te tako usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33), svjesno laže kada kaže da se ne sjeća ničega o tom događaju. Rekla je to u nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjoj Luci vještakinja Tužilaštva Sanja Vukadinović Stojanović, specijalista psihijatrije, pišu Nezavisne.

Ona tvrdi da je Stanivuković manipulativna ličnost, te da je tako izmanipulisao ljekare u pritvoru da prima jaču terapiju nego što mu je potrebna.

Prema njenim riječima, Stanivuković ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, plahovit je, naprasit, eksplozivan, impulsivan i postoji opasnost da bi mogao da ponovi ili počini novo krivično djelo.

Nagorjela tkanina

-U vrijeme izvršenja krivičnog djela njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima bila je smanjena do bitno, ali ne i bitno. Sposoban je da prati suđenje, a potreban mu je psihijatrijsko-psihološki tretman, s tim što nije potrebno i liječenje u zatvorenoj ustanovi - navela je Vukadinović Stojanović.

Njenom nalazu prigovorio je Stojan Vukajlović, branilac optuženog, ocijenivši da je zasnovan samo na pretpostavkama i ličnom mišljenju.

Vještak Vesna Matić utvrdila je da je na dijelovima žute nagorjele tkanine, a prema tužilaštvu, riječ je o dijelu majice koju je nosila stradala Milica, pronašla tragove benzina. Tragovi tog goriva pronađeni su i u flaši izuzetoj s mjesta događaja, a koju je, kako tvrdi tužilaštvo, koristio optuženi.

Pramen kose

Vještačen je i pramen kose, koji, kako tvrdi tužilaštvo, pripada Marinković i na njemu nisu pronađeni tragovi benzina, s tim što je utvrđeno da je to ljudska kosa.

Vještačenja su izazvala brojne prigovore člana Sudskog vijeća Milana Blagojevića, koji je prigovorio da u naredbi o vještačenju nije navedeno čiji su predmeti vještačeni.

-Tužilaštvo nije izlazilo na lice mjesta, pa nije kokoš ubijena. U naredbi ne stoji ni „d“ od dlake ili pramen kose. Nije nam pojašnjeno čiji su predmeti vještačeni, a nije ni utvrđeno čiji je pramen kose - rekao je Blagojević i istaknuo da ukazuje na loš rad tužilaštva i policije.

Stanivuković je optužen da je 20. jula prošle godine Marinkovićevu posuo benzinom i zapalio pred očima njene kćerke. Nesretna žena preminula je od posljedica teških opekotina.

Više o temi Banja Luka

BANJALUČKO NASELJE ADA
Stanivuković posadio drveće s listovima u obliku srca
NA VRH

Podijeli članak na