BANJA LUKA

Predmet "David Dragičević": Đorđe Rađen tri sata proveo na saslušanju

Rađen je jedan od vlasnika kuće u kojoj je bio Dragičević i sumnjiči se za sprečavanje dokazivanja

Dragičević: Prijavljena pljačka u noći nestanka. Facebook

Piše: O. Matavulj

2.4.2021

Đorđe Rađen saslušan je u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci kao osumnjičeni u istrazi o sprečavanju dokazivanja u slučaju ”David Dragičević”.

Rađen je, u prisustvu advokata Dragana Stupara, na saslušanju proveo oko tri sata i u potpunosti je iznio svoju odbranu.


Iznosio detalje

- Moj klijent je dao izjavu u Tužilaštvu i iznoseći aktivnu odbranu, do detalja je opisao šta se tih dana dešavalo, ko ga je kontaktirao, koga je on kontaktirao i slično, ali o detaljima saslušanja ne mogu govoriti - rekao je Stupar.

On je uvjeren da Tužilaštvo nema osnova za podizanje optužnice protiv Rađena, kao ni protiv njegovog komšije Alena Kukića, koji je prošle sedmice saslušan u istoj istrazi.

- Odbrana smatra da tu uopće ne postoje elementi bilo kog krivičnog djela - istakao je Stupar.

Istraga se odnosi na Rađenovo postupanje i izuzimanje snimaka s nadzornih kamera nakon što je policiji prijavio da mu je, u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta 2018. godine, opljačkana kuća u ulici Velibora Janjetovića Janje.


Rađen: Aktivno iznosio svoju odbranu. Facebook

U policiji su za tu pljačku osumnjičili Dragičevića, čije je tijelo pronađeno 24. marta 2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas. Sumnja se temeljila na tome što su tokom obdukcije u Davidovim džepovima pronađeni određeni predmeti koji su, navodno, nestali iz Rađenove kuće. Porodica Dragičević, kao i grupa „Pravda za Davida“, smatra da su ti predmeti podmetnuti. Pljačka u Rađenovoj kući nije jasno dokazana, a uviđaj je izvršen danima nakon prijave.


Izuzimanje snimaka


U Tužilaštvu sumnjaju da je Đorđe Rađen, pomoću svog komšije i elektroinžinjera Alena Kukića, izmijenio pojedine snimke s nadzornih kamera tako što su isjekli dijelove snimaka. Inače, snimke su sami izuzimali iz računara, kopirali na USB, obrisali iz računara te, kako je odbrana ranije tvrdila, neizmijenjene vratili u računar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.