KRIMINAL

MUP KS o akciji "Kolonija": Dileri i pljačkaši imali pomoć četvorice inspektora

Kako saznajemo, ova dobro uigrana kriminalna grupa sumnjiči se da je počinila najmanje 38 krivičnih djela

Policija pretresla 19 lokacija u Kantonu Sarajevo. Arhiv

Piše: A. Ka.

2.6.2021

Akcija kodnog naziva „Kolonija“, koju su danas izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, bila je usmjerena na razbijenje kriminalne grupe koja se duže vrijeme se bavila švercom droge, pljačkama i krađama.

Kanabis i amfetamin

Kako je saopćeno je iz MUP-a KS, pretreseno je 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, a uhapšeno je 14 osoba i to M. Z. (26), K. A. (22), M. O. (21), E. Š. (22), S. Ć. (22), A. A. (38), A. M. (28), E. P. (34), K. K. (34), M. A. (42), N. P. (32), S. P. (34), S. K. (34), H. H. (30). Istragom su obuhvaćeni i H. E. (23) i A. S. (22) koji su već od ranije u pritvoru.

Kako saznajemo, ova dobro uigrana kriminalna grupa sumnjiči se da je počinila najmanje 38 krivičnih djela.

Prilikom pretresa pronađena kanabis, amfetamin, oružje, municija, mobiteli i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.


- Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi“, protuzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi. Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišena su slobode četiri lica, te su na osnovu naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku – saopćeno je iz MUP-a KS.

Kriminalistička obrada

Nezvanično saznajemo da su privedena četiri inspektora.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.