KRIMINAL

Epilog akcije „Eskobar“: Tužilaštvo traži pritvor za dilere

Pritvor je zatražen za J. D. (39) iz Zvornika, D. M. (32) iz Velike Kladuše, P. A. (34) iz Kranja, Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši te S. A. (23) iz Velike Kladuše

Pronađena marihuana. GP BiH

A. Ka.

27.7.2021

Nakon ispitivanja osumnjičenih Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog pritvora za četvoricu osumnjičenih u okviru predmeta kodnog naziva “Escobar”.

Pritvor je zatražen za J. D. (39) iz Zvornika, D. M. (32) iz Velike Kladuše, P. A. (34) iz Kranja, Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši te S. A. (23) iz Velike Kladuše.

Osumnjičeni su pali u akciji Granične policije BiH, uz podršku SIPA-e i MUP-a USK. Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva (u odnosu na prvoosumnjičenog), te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, protiv osumnjičenih za krivična djela organizirani kriminal i neovlašten promet opojnih droga, na području Velike Kladuše, otkrivena je plantaža, sa sistemom za navodnjavanje na kojoj je otkriveno 6.000 sadnica marihuane. Drogu su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali upotrebom vatrenog oružja, te vršili krijumčarenje na ilegalno narko –tržište u zemljama EU, kao i na području Bosne i Hercegovine.

U istrazi je ostvarena saradnja sa Graničnom policijom, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), MUP-om USK, kao i sa partnerskim institucijama Hrvatske.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.