KPZ MOSTAR

Ukrajinke osumnjičene za prostituciju puštene na slobodu

Nisu postojali zakonski razlozi za produženje pritvora, rekla je Dalipagić

M. Sm.

Mostar: Ukrajinke koje su osumnjičene za prostituciju puštene na slobodu

Foto: M. Smajkić


Vanpretresno vijeće Suda BiH je donijelo riješenje kojim se, kao neosnovan, odbija prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora dvjema Ukrajinkama, Asmik Ždanovoj (Zhdanova) zvanoj Asja (60) i Nataliji Načinkin (Nachinkin) (32).

One su se, inače, nalazile u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar još od 26.januara, a zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju.

Na ročištu od 26.jula, Tužilaštvo je tražilo produženje pritvora za osumnjičene, a odbrana je predložila ukidanje jer nisu postojali zakonski razlozi za to, potvrdila je advokatica Nada Dalipagić, braniteljica Ždanove.

Inače, Tužilaštvo BiH je 23.jula podiglo optužnicu protiv njih, a terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

NA VRH

Podijeli članak na