BANJA LUKA

Siniši Bojiću sedam godina zatvora za pokušaj ubistva braće Petrušić

Utvrđeno da je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti

Optuženom produžen pritvor. Ilustracija

Piše: O. Ma.

16.9.2021

Siniša Bojić (27) iz Maslovara kod Kotor Varoša osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na sedam godina i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva braće Slaviše i Mladena Petrušića, te nedozvoljenog posjedovanja pušaka i municije.

Kazna je ublažena u odnosu na zakonski minimum od 10 godina, jer je utvrđeno da je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti.


Ispalio više hitaca iz puške

Zločin se dogodio 6. marta nakon što se Bojić posvađao sa Slavišom kod kafića "Moto" u Maslovarama. U presudi se navodi da je nakon sukoba otišao, te je s puškom u rukama došao do kuće Petrušića. Kada mu je Slaviša otvorio Bojić je zapucao, ali je skokom u stranu žrtva izbjegla metak. Tada je Mladen izašao na balkon i viknuo Bojiću: "Alo, šta to radiš čovječe". Bojić je i njemu uzvratio paljbom, ali je takođe promašio. Metak je prošao kroz staklo na balkonu i završio u plafonu dnevnog boravka.

U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je istakao da sud smatra da je Bojić djelo počinio sa direktnim umišljajem.

- Prilikom odmjeravanja kazne, sud je cijenio činjenicu da je optuženi djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. To je bio osnov za ublažavanje kazne. Nije prihvaćena teza odbrane da se radilo o krivičnom djelu izazivanja opšte opasnosti - rekao je sudija Dragosavljević.


Kajanje i izvinjenje

Osim zatvorske kazne Bojiću je izrečena i mjera obaveznog liječenja psihosocijalnog tretmana u trajanju od dvije godine. Odlukom suda produžen mu je pritvor, dok je vrijeme provedeno u pritvoru od dana hapšenja uračunato u izrečenu kaznu. Također, Bojić je dužan i da plati troškove postupka, te odštetu Mladenu Petrušiću u iznosu od 2.110 KM za pričinjenu materijalnu štetu.

Siniša Bojić je tokom suđenja tvrdio da "nije ubica". Tvrdio je da je želio da zaplaši Slavišu, jer je mislio da ga je on udario tokom sukoba. Pred sudom je iskazivao i kajanje za djelo, navodeći da mu je žao zbog svega. Čak je ustvrdio da se uopšte ne sjeća da je pucao na sprat kuće na kojem živi Mladen Petrušić, a obojici braće se izvinuo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.