PUCNJAVA U FERHADIJI

Jasmin Hatić otišao na izdržavanje kazne u KPZ Mostar: Žao mi je što sam ranio Bašića i djevojku, Almer se krio iza njih

Sporazumno osuđen na dvije godine zatvora

B. C.

Jasmin Hatić: Uhapšen nekoliko dana nakon pucnjave

Foto: Avaz


Jasmin Hatić je 24. novembra upućen u mostarski zatvor na izdržavanje kazne od dvije godine, koju mu je, nakon sporazuma o priznanju krivice, izrekao Općinski sud Sarajevo zbog izazivanja opće opasnosti i nanošenja lakših povreda.

Riječ je o pucnjavi koja se desila 15. decembra prošle godine oko 18 sati, kojom prilikom su ranjene tri osobe. Hatićeva meta bio je Almer Inajetović, a ranjeno je dvoje prolaznika, fudbaler Mirza Bašić, koji je u Ferhadiji u kostimu Djeda Mraza snimao reklamu, te njegova kolegica.

Izvadio pištolj

Nakon završenog postupka otkrivamo detalje kako je došlo do obračuna Hatića i Inajetovića, koji su odranije u sukobu. Nakon što su se njih dvojica mimoišla u Ferhadiji, Hatić je zastao, a Inajetović je počeo ubrzavati sa svojom djevojkom. Hatić je tada stao, izvadio pištolj, prišao Almeru i počeo pucati u njega.

Inajetović je krenuo bježati, ali mu je Hatić ispalio dva hica u nogu. Hatić je nastavio pucati, a Inajetović se sakrio iza nedužnog Bašića i njegove kolegice, koji su, također, pogođeni. Posljednji, peti hitac, na svu sreću, nije nikoga pogodio.

Kamere videonadzora snimile su Hatića kako mirno odlazi s mjesta pucnjave. Zagrlio je svoju djevojku i šetajući produžio dalje. Bio je u bijegu sve do 31. decembra, kada je uhapšen na području općine Novi Grad Sarajevo.

Spašavao sebe

Ove navode potvrdio nam je i sam Jasmin Hatić, od kojeg smo saznali da je upućen na izdržavanje kazne zatvora u Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar, jer u sarajevskom zatvoru, kako je kazao, nije bilo mjesta.

- Žao mi je Bašića i njegove kolegice Medine, jer su, ni krivi ni dužni, ranjeni. Da se Almer nije krio iza njih, niko ne bi bio povrijeđen osim njega. Pa on je i svoju djevojku prvo gurnuo ispred mene da bi sebe spasio. Eto, to je mangup koji godinama prepada normalne ljude koji ne žele probleme. Kada se pripuca na njega, bježi, gura ljude i krije se iza njih - kaže Hatić.

  • Snimljen kako nosi pištolj

    Snimljen kako nosi pištolj

    Foto: Avaz


Debeo dosje

Jasmin Hatić je 2010. teško ranjen na Baščaršiji kada je na njega pucao Haris Drljo, koji je ranjen ove godine u januaru. U pucnjavi na Breki 2012. godine u ulici Himze Polovine ranjeni su Davor Đurđević (37), Kenan Silajdžić (31) i Almer Inajetović (36), sva trojica iz Sarajeva. Hatić je i tada privođen, proveo je mjesec u pritvoru, pa je pušten. Tokom 2014. Jasmin Hatić hapšen je zbog sumnje da je dio organizirane grupe koja se bavila međunarodnom trgovinom narkoticima. Nakon što je u junu 2018. godine Adin Bajraktarević pucao na njegovog brata Mirzu, nanijevši mu lakše tjelesne povrede, Jasmin je u ulici Obala Kulina bana bacio bombu na njegovu porodičnu kuću.

Osim ovih krivičnih djela, Jasmin Hatić je učestvovao i u nekoliko tučnjava, a sumnjičen je i za izazivanje opće opasnosti.

NA VRH

Podijeli članak na