GRANIČNA POLICIJA BIH

Četiri bh. državljana uhapšena jer su pokušali prokrijumčariti 20 migranata

Prilikom granične kontrole 22. januara Mercedesa bh. nacionalnih oznaka, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik otkrili su devet osoba, a prethodno još 11

Mercedes u kojem su pronađeni migranti. Granična policija BiH

E. Ć.

24.1.2022

Pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode četiri državljana Bosne i Hercegovine koji su spriječeni u pokušaju krijumčarenja 20 stranih državljana.Vozilom upravljao državljanin BiH

Naime, na području Zvornika, 22. januara 2022. godine, prilikom granične kontrole Mercedesa, bh. nacionalnih oznaka, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik otkrili su devet osoba afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata, a koje su izjavile da dolaze iz Kameruna (4), Gvineje (2) te po jedna osoba iz Malija, Obale Slonovače i Senegala. Vozilom je upravljao državljanin BiH.

U vezi s krijumčarenjem se dovode tri bh. državljana

Prethodno, 20. i 21. januara 2022. godine, pripadnici Centralnog istražnog ureda GPBiH i Jedinice granične policije Gorica, u dva odvojena slučaja na području Posušja, spriječili su krijumčarenje osam državljana Turske i tri državljana Pakistana. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se trojica bh. državljana koji su migrante krijumčarili u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „krijumčarenje osoba“, o navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužioci Tužilaštva BiH. Prema njihovim naredbama državljani BiH lišeni su slobode i protiv njih bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu, dok su strani državljani predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.