SUD BOSNE I HERCEGOVINE

Optužena još dvojica automafijaša iz predmeta "Volan"

Ognjen Muharemović i Slobodan Samardžija terete se za organizirani kriminal

Muharemović uhapšen na Palama. Agencije

Piše: B. C.

1.2.2022

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu kojim se Ognjen Muharemović s Pala i Slobodan Samardžija iz Sokoca terete za organizirani kriminal  i pranje novca.  Muharemović se tereti i za tešku krađu, a Samardžija za krijumčarenje. 

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od 2011. do 2017. godine na području Bosne i Hercegovine dobrovoljno postali pripadnici grupe za organizirani kriminal radi kontinuiranog sticanja materijalne koristi. 

Grupa je osnovana u cilju otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana, iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, izmjene ili uništavanja identifikacijskih oznaka na rastavljenim dijelovima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova u namjeri prikrivanja krivičnog djela, izvršilaca, porijekla predmeta i njihovih vlasnika. 


- Optuženi su krijumčarili i prodavali otuđena vozila na teritoriji Republike Srbije, Hrvatske i Crne Gore, navedeno je, između ostalog, u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o predmetu "Volan" kojim je obuhvaćena velika grupa optuženih za organiziranu krađu vozila.

Sumnja se da su ukrali najmanje 200 vozila vrijednih nekoliko miliona KM, a uz teške krađe usko su vezane i iznude novca za otkup ovih automobila, što je poznata praksa automafije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.