KANTONALNI SUD SARAJEVO

"Avaz" donosi detalje s ročišta osumnjičenima za ubistvo Kenina Lukača: "Nismo bježali, sakrili smo se da saniramo povrede Adiloviću"

Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora za Seada Adilovića, Vedada Višnjića i Asmira Murtovića

Privođenje trojice osumnjičenih. Avaz

Piše: B. C.

21.2.2022

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu danas je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za produženje pritvora  Seadu Adiloviću, Vedadu Višnjiću i Asmiru Murtoviću koji su osumnjičeni za ubistvo Kenina Lukača 20. januara na Pofalićima.

Produženje pritvora je zatraženo je za naredna dva mjeseca i to iz svih zakonskih razloga, a to znači zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli da pobjegnu, ponove krivično djelo, utjeću na svjedoke i dokaze, te da bi njihovim puštanjem na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.


Maltretirao Asmira Murtovića

Tužiteljica Željka Tomić- Anđušić kazala je da Tužilaštvo ostaje u cijelosti kod pismenog prijedloga uz objađnjenje da je preciziran u odnosu na još jednu tačku. Ukazala je da Tužilaštvo još pribavlja brojna vještačenja.

Advokat Omar Mehmedbašić koji zastupa Seada Adilovića kazao je da je neutemeljeno ovaj događaj okvalifikovati kao krivično djelo ubistvo, već da je riječ o nužnoj odbrani.

- Sve vuče od ubistva Mehmeda Ramića nakon čega je Kenin Lukač koji je bio njegov prijatelj počeo da maltretira Asmira Murtovića kojeg je istog dana sačekao pred kućom. Bio je agresivan, oni su ga smirivali, Lukač je čak i pucao- kazao je Mehmedbašić.



Mehmedbašić: Zastupa Adilovića. Arhiva Avaza

Nakon što je advokatica Dijana Hasić obrazložila da ne stoji opasnost da bi osumnjičeni mogli pobjeći izvan BiH, jer da su to htjeli imali su dosta vremena, ali to nisu učinili, već su se dobrovoljno predali. Također je istakla da su u potpunosti priznali izvršenje i da nisu ništa prešutjeli, te da su surađivali kazavši gdje su bacili oružje. Ona je ukazala da prijedlog Tužilaštva ničim nije argumentiran, te je zatražila od vijeća da se osumnjičenima eventulno izreknu mjere zabrane.


Bili smo u šoku, nismo znali šta da radimo

Vedad Višnjić je podržao navode advokatice Hasić:

- Bili smo u šoku, nismo znali šta da radimo, tako da smo bili kratko u bjekstvu. Sklonili smo se da saniramo povrede Adiloviću te smo se predali- objasnio je Višnjić.

Tužiteljica se usprotivila prijedlogu odbrane, te ponovo obrazlažući prijedlog navela je da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo nakon dva dana od ubistva, locirali i uhapsili osumnjičene.

Višnjić je potom reagirao rekavši da su oni zvali tužiteljicu Jasminku Knežević i rekli joj lokaciju gdje se nalaze, a da bi izbjegli sukob s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Vijeće će naknadno donijeti odluku o produženju pritvora za dva mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.