GRANIČNA POLICIJA BIH

Spriječeno krijumčarenje migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu

Tokom rada na ovom slučaju, prilikom pokušaja zaustavljanja vozila koje se može dovesti u vezu sa krijumčarenjem ovih migranata, povrijeđen je pripadnik GPBiH

Zaustavili čamac. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 22. februara 2022., na području općine Bratunac, u mjestu Bjelovac, spriječili su krijumčarenje migranata, uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 15 osoba afroazijskog porijekla i to: šest muških i četiri ženske odrasle osobe te petero djece.

Tokom rada na ovom slučaju, prilikom pokušaja zaustavljanja vozila koje se može dovesti u vezu sa krijumčarenjem ovih migranata, povrijeđen je pripadnik GPBiH tako što se vozač oglušio o naredbe policijskih službenika tj. nije se zaustavio nego nastavio vožnju i tom prilikom udario policijskog službenika nanijevši mu tjelesne povrede.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je konstatovao da se radi o krivičnim djelima „krijumčarenje osoba“ i „napad na ovlaštenu službenu osobu“ i pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH pripadnici GPBiH nastavljaju raditi i tragati za počiniocem ovog krivičnog djela. Uz navedeno, o događaju je obaviještena i Policijska stanica Bratunac čiji su službenici izvršili uviđaj mjesta događaja. Povrijeđeni policijski službenik je pregledan u zdravstvenoj ustanovi i upućen na daljnje liječenje. Krijumčareni migranti su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.