SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Ifet Feraget: Tužilac nije primijetio da se Cakani u isto vrijeme nalazi u tri vozila

Moglo se čuti da ovu istragu tužilac nije vodio, nije vršio nadzor, niti je rukovodio istragom, kazao je Feraget

Feraget: Čuli smo koliko puta se u kompletnu istragu umiješala glavna kantonalna tužiteljica. B. Cerić

Piše: B. C. - N. Ć.

7.4.2022

Nakon današnjeg ročišta u predmetu "Dženan Memić"  na kojem je svjedočio bivši tužilac Meris Ćato, novinarima se obratio advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić.

- Ovo je vjerovatno svjedočenje koje zaslužuje najviše komentara. Ja bih se vratio nekih 19 godina unazad i podsjetio kompletnu javnost da je ovo što smo danas čuli potpuna negacija svih temeljnih načela zakona o krivičnom postupku. Mi smo danas mogli čuti tu famoznu rečenicu koju je svjedok rekao na pitanje uvažene sutkinje Džemile Begović kada je da su pripadnici Odsjeka za krvne delikte postupali na način da zaštite svoje rukovodioce vezano za propuste u ovom događaju. Nakon toga je govorio i o brojnim propustima jedinice za saobraćaj, dakle zakon o krivičnom postupku je uveo jedno odlično načelo, a to je da istragu vodi i njome rukovodi i nadzor nad istragom vrši tužilac- kazao je Feraget.  

Dodao je da se danas moglo čuti  da ovu istragu tužilac nije vodio, nije vršio nadzor, niti je rukovodio istragom. 

- Čuli smo koliko puta se u kompletnu istragu umiješala glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, što nije uobičajeno jer tužioci su samostalni i nezavisni u svom radu, pa se postavlja pitanje da li u Kantonalnom tužilaštvu KS rade tužioci onako kako bi trebalo da rade ili rade neki referenti za krivično pravni progon. Danas sam stekao dojam da je ovo jedan referent koji je bio u Tužilaštvu- mišljenja je Feraget.


Ovdje nužno bilo saslušati doktora Čelju

Na ročištu je napravio po prvi put spisak.

- Po prvi put imam spisak, pa ću vrlo kratko reći jer nemoguće je sjetiti se svih detalja. Odsjek krvnih delikata jedinice za saobraćaj nije uopće funkcionisao, što je sasvim logično, dakle jednima je odgovaralo ubistvo a drugima je odgovarala saobraćajna nesreća. Ovi koji su trebali istraživati ubistvo nisu to radili, a ovi koji su trebali istraživati saobraćajnu nesreću jesu – ali nisu imali na osnovu čega. Kaže da je inspektore poslao da provjere koje su povrede kod Dženana Memića, to su njegove riječi ali nisu ih pustili. Imate krivično djelo, sa teškim tjelesnim povredama, kasnije i smrtnom posljedicom, a inspektore nisu pustili u bolnici. Ono što smo mi podsjetili Ivanu Petković, 1.aprila 2016. godine da je ovdje nužno saslušati doktora Čelju, a doktor je Dženanovom ocu rekao da ovo nije saobraćajna nesreća. Onda bi to rekao i tužiocima. Ali tužioci KS nikada nisu saslušali doktora Čelju, pa ni ovaj postupajući tužilac- napominje advokat Feraget te dodaje:

- Kaže da je tek nakon što je saznao za nestanak struje 21. februara da je nestalo struje 19. februara i nisu izuzeti snimci sa hotela Crystal da su izdate naredbe, a da je tek sutradan saznao da ih je možda neko napao (Dženana i Alisu). Nakon 15 dana, postupajući tužilac naredbe za izuzimanje u predmetima gdje sumnja, a na osnovu sumnje svaka okolnost upućuje na ubistvo. Naredbe i snimci se izuzimaju sad i odmah, ovo je stvarno šokantno i katastrofalno. Kaže nakon toga da su bile izdate posebne istražne naredbe, čuli smo u odnosu na koga, nije jasno zašto te naredbe nisu izdate u odnosu na veći broj lica koja su evidentno povezani i sa brisanjem snimaka i sa uništavanjem dokaza. Kaže da je dopio zapisnik MUP-a KS, od Hasana Dupovca da je obaviješten da je on saslušao Alisu Mutap a znamo da je to saslušanje trajalo tri sata a nije rekao kako je reagovao i zbog čega je Hasan, Alisu Mutap, saslušavao pred njenim roditeljima- ističe Feraget.

Nakon smrti Dženana Memića je od strane glavne tužiteljice Ćati je naređeno da donese naredbu o provođenju istrage za ubistvo.


Postoji legalno izuzet snimak sa džamije u Lužanima

- Donio ju je tek 7. marta 2016. godine, a zašto je čekao 20 dana? Nakon toga govori da je Ljubo priznao ubistvo, pa da je kasnije priznao saobraćajnu nesreću . Ubistvo je priznao na osnovu izjave Vasvije , odnosno službene zabilješke policajca kome je Vasvija navodno rekla da je Ljubo izašao iz kombija i udario nakon toga pješaka. Vasvija Sejdović je na rekonstrukciji rekla da je njen muž udario kombijem momka koji je pokušao pobjeći, a djevojka nije uopće bila tu nego na klupi. Vrlo je interesantno kako se ovaj tužilac ne sjeća skoro ničega, ali se sjetio da je psiholog utvrdio da Alisa ima amneziju, a taj nalaz je radio jedan od najboljih neuropsihijatara u državi doktor Kučukalić i doktorica Mehmedbašić. Sjetio se i da je u trećoj komisiji sudjelovao jedan od ljekara iz prethodne druge komisije, što je vrlo čudno, jer ako se nečega ne možete sjetiti onda se kao pojave detalji kojih se sjećate, što automatski stvara sumnju u objektivnost samog svjedočenja- kazao je advokat Feraget.

Na obje rekonstrukcije radili su krvni delikti.

- Imate saobraćajnu nesreću, pa rekonstrukciju krvnih delikata, a znamo da izvještaj za krivično djelo saobraćajne nesreće podnose krvni delikti koji za to nisu opće ovlašteni. Koristio je samo dva videonadzora, jedan sa kuvajtske rezidencije i sa kuće Šerifa Konjevića. Postoji legalno izuzet snimak sa džamije u Lužanima i još određen broj snimaka. Zašto tužilaštvo ne koristi te snimke koji jasno ukazuju da je Alisa iznosila neistine prilikom svjedočenje. Bilo je pokušaja da se Ljubi pripiše i alkohol, bez ikakvih dokaza da je on konzumirao alkohol, na osnovu čega je zaključeno da je koristio alkohol ostaje nejasno. Ono što je generalno najčudnije jeste isto lice Vehbija Seferović zvani Cakani je prema nalazima istrage u istom momentu uočen u tri vozila što je nemoguće. Tužilac nije primjetio da se isto lice prema izjavama svjedoka nalazi u istom momentu u tri vozila. Spominje čak i narandžastu boju kombija, a mi to za ovih šest godina nismo čuli, znamo da je lak upućivao na zelenu boju, kada je vještak rekao da nam to ne može potvrditi, da je Mina Bošnjaković rekla da je kombi plave boje, da su braća Gadžo rekla da je kombi bordo boje, a svjedok Bužo da je sive boje- naveo je Feraget.


Potpuno nezakonito tužilac nije reagovao

Na pitanje sutkinje Begović, za mjesto kontakta on je potvrdio da kontakt nije utvrđen.

- Ne postoji mogućnost da niko ne bude presuđen za saobraćajnu nesreću ako se već ne zna gdje je mjesto kontakta, što pokazuje da je namjera Tužilaštva KS bila pod svaku cijenu ići na saobraćajnu nesreću, a cilj je bio da se samo gospodin Memić umori. Ističe da su se neke naredbe zakočile, nadzor bile upućene već 9. februara i da je M. Halilović 24. februara vratio nerealizirane naredbe za izuzimanje snimaka sa nadzorne kamere K. rezidencije i kuće Š.Konjevića. Potpuno nezakonito tužilac nije reagovao. On je rekao nešto što se može koristiti u nastavku postupka da je on kao tužilac uvijek dovođen pred svršen čin pred MUP-om KS- istako je Feraget te dodao:

- Ovo je potvrda onoga što sam govorio na početku, dakle ako narod vjeruje da će nam u narednim decenijama biti bolje , kažem im da nemaju u šta vjerovati jer je očigledno da istrage ne vode tužioci već ovlaštena lica koja jesu u širem smislu dio pravosuđa, ali jesu izvršne vlasti kojima upravlja politika. Ubistvo Dženana Memića je naredila i sprovela u djelo politika, isto kao i ubistvo Davida Dragičevića. Na pitanje sudije Perića da li je bitna majica na kojoj se nalaze tragovi krvi, tužilac je rekao jeste ako se nalaze biološki tragovi , ali obzirom na optužnicu onda nije ni bitno. Ako znamo da je Vrhovni sud utvrdio da se ni jednim dokazom nije dokazalo da se desila saobraćajna nesreća, postavlja se pitanje zašto Josip Barić nije izuzeo tu majicu ako je ona stvarno nebitna- zaključio je advokat Ifet Feraget.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.