DONESENO RJEŠENJE

Sud BiH ukinuo pritvor osumnjičenoj Mirjani Vujović, određene mjere zabrane

Osumnjičenoj je naloženo da strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu. AVAZ

A. O.

29.4.2022

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora osumnjičenoj Mirjani Vujović, donio je 28.4.2022. godine rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva te je osumnjičenoj Mirjani Vujović ukinut pritvor određen rješenjem Suda BiH od 6.4.2022. godine. 


Mjere zabrane

Istovremeno su prema osumnjičenoj određene mjere zabrane – i to:

- zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKPBiH), a u cilju izvršenja ove mjere od osumnjičene se privremeno oduzimaju sve važeće putne isprave uz zabranu izdavanja novih, te joj se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte;

- obavezno povremeno javljanje državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKPBiH, na način da se osumnjičena obavezuje da se javlja jednom sedmično u nadležnu policijsku stanicu;

- zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKPBiH na način da se osumnjičenoj zabranjuje kontaktiranje i sastajanje s drugim osumnjičenim osobama i svjedocima u ovom predmetu.


Strogo postupanje

Osumnjičenoj je naloženo da strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove obaveze ili kojima se zahtijeva njeno prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupna Sudu i Tužilaštvu BiH. Obaveze će trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda, a kontrola njihove opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. Osumnjičenoj može biti određen pritvor ukoliko prekrši bilo koju obavezu nametnutu rješenjem.

Veljko Ugrenović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZBiH, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZBiH i krivičnim djelom teška krađa iz člana 226. stav 2. KZ Republike Srpske (KZRS).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.