NEZAKONITE AKTIVNOSTI

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv djevojke za krijumčarenje migranata

Naime, optužena se tereti da je, na području Cazina, uz obećanje nagrade, od državljana BiH sa tog područja, pribavila BiH dokumente-pasoše

Zgrada Tužilaštva BiH. AVAZ

A. O.

20.7.2022

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Adne Skenderović, rođene 1996. godine u Zenici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

Optužena se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, osmislila i realizovala nezakonite aktivnosti kako bi preko aerodroma Tuzla izvršila krijumčarenje troje ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.


Putne isprave

Naime, optužena se tereti da je, na području Cazina, uz obećanje nagrade, od državljana BiH sa tog područja, pribavila BiH dokumente-pasoše, od dvije odrasle osobe i jednog djeteta.

Navedene putne isprave je stavila na raspolaganje ilegalnim migrantima, dvjema odraslim osobama i jednom maloljetnom djetetu sa područja Sirije i Maroka, kako bi ih nedozvoljeno prevela preko državne granice Bosne i Hercegovine lažnim predstavljanjem kao državljana BiH.


Nedozvoljen prelazak

Nakon toga su krijumčareni migranti, koristeći navedene putne isprave, lažno se predstavljajući državljanima Bosne i Hercegovine, pristupili pasoškoj kontroli Granične policije BiH na međunarodnom graničnom prelazu Međunarodni aerodrom Tuzla kojom prilikom su otkriveni u pokušaju nedozvoljenog prevođenja i prelaska preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Kraljevinu Švedsku.

Optužena se tereti da je postupala protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem i članu 7. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak u države Evropske unije, niti su u tim državama imali odobren boravak ili prebivalište, postupala u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge i pokušala nedozvoljeno prevesti migrante preko državne granice, čime je počinila krivično djelo- Krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 1. KZ BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.