RIJEČ STRUČNJAKA

Profesor Berko Zečević za "Avaz": Avioni MIG-21 stari su 60 godina i teret su za Hrvatsko vazduhoplovstvo

Slaba tačka ovog aviona je upravo činjenica da, ako dođe do otkazivanja ili gašenja motora, on vrlo brzo gubi stabilnost i nemoguće je upravljati s njim, kaže Zečević

Zečević: Bez obzira na sve provjere i kontrole sama starost letjelice predstavlja opomenu da uvijek može doći do otkazivanja i pada. Avaz / DUSKO JARAMAZ/PIXSELL

Piše: A. Bajramović

6.12.2022

Avion MIG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, koji je danas pao kod Daruvara, dio je imovine nekadašnje JNA i jedan od 40 aviona koje je bivša Jugoslavija kupila od Rusije u periodu 1962. - 1964. godine. Ovo je za "Avaz" kazao vojni ekspert, profesor Berko Zečević, komentirajući pad letjelice kojeg je potvrdilo Ministarstvo odbrane Hrvatske.

- U svoje vrijeme ove letjelice su bile najviše što se moglo dobiti, ali danas, realno, sa 60 godina starosti, predstavljaju teret za Hrvatsko razno vazduhoplovstvo. Međutim, Hrvatska mora imati svoje avione radi treniranja pilota i radi kontrole neba, iako ga diskutabilno šta znači kontrola neba. To je više psihološki važno da vi imate avion - kaže Zečević.


Dodaje da su raspadom Jugoslavije i JNA nestali i zavodi koji su vršili remont letjelica i oružanih sistema, pa danas nijedna država nema vlastite resurse da kvalitet takvih poslova podigne na viši nivo. 

Bez obzira na sve provjere i kontrole, kaže naš sagovornik, sama starost letjelice predstavlja opomenu da uvijek može doći do otkazivanja i pada.

- Slaba tačka ovog aviona je upravo činjenica da, ako dođe do otkazivanja ili gašenja motora, on vrlo brzo gubi stabilnost i nemoguće je upravljati s njim - ističe Zečević za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.