SUD BIH DONIO PRESUDU

Aida i Senad Svraka proglašeni krivim zbog porezne utaje, dobili pet godina zatvora

Optuženo pravno lice "ELSTER-COMMERCE d.o.o." Sarajevo je oglašeno odgovornim što je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi

Zgrada Suda BiH. avaz

A. O.

10.1.2023

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH danas je, u predmetu Aida Svraka i drugi, nakon održanog pretresa, donijelo presudu kojom su optuženi Aida Svraka i Senad Svraka oglašeni krivima da su radnjama opisanim u izreci presude počinili.

Optužena Aida Svraka produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara i optuženi Senad Svraka produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženima Aidi Svraki i Senadu Svraki za počinjena krivična djela izrekao kazne zatvora u trajanju od po 5 godina.


Imovinska korist

Optuženo pravno lice "ELSTER-COMMERCE d.o.o." Sarajevo je oglašeno odgovornim što je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 3.549.713,12 KM koju su u ime, za račun i u korist iste ostvarili Svraka Aida i Svraka Senad u svojstvima i na način opisan u izreci presude, čime je počinilo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženom pravnom licu ELSTER-COMMERCE d.o.o. Sarajevo, za počinjeno krivično djelo izrekao novčanu kaznu u iznosu od 2.500.000,00 KM, koju je optuženo pravno lice dužno platiti u roku od 3 (tri) mjeseca od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate. Istovremno, od optuženog pravnog lica se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 3.549.713,12 KM koji iznos je pravno lice dužno uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 6 mjeseci od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.


Dozvoljena žalba

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine su optuženi Aida Svraka, Senad Svraka i pravno lice ELSTER-COMMERCE d.o.o. Sarajevo, na osnovu odredbe člana 284. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, oslobođeni od optužbe da su radnjama opisanim u izreci presude počinili djela kako slijedi: optužena Aida Svraka krivično djelo porezna utaja ili prevara, optuženi Senad Svraka krivično djelo porezna utaja ili prevara, te optuženo pravno lice "ELSTER-COMMERCE d.o.o." Sarajevo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, u roku od 15 (petnaest) dana od prijema otpravka ove presude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.