NAKON DUŽE PAUZE

Mane Đurić i ostali: Suđenje za zločine u Vlasenici u februaru

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici

U Vlasenici su mučki ubijeni civili. BIRN BIH

A. O. / BIRN BIH

1.2.2023

Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici, poslije duže pauze, zakazano je za 15. februar nakon što je tim vještaka zaključio da prvooptuženi Mane Đurić može učestvovati u postupku.

Tim vještaka

Četvoročlani tim vještaka je na osnovu medicinske dokumentacije utvrdio da Đurić može dolaziti jednom sedmično na suđenje. Ljekari različitih specijalnosti – Salko Pašović, Ilhana Šetić-Avdagić, Amir Selimagić i Maja Banjin – sačinili su nalaz u avgustu 2022. godine, piše BIRN BiH.

Banjin je na početku statusne konferencije kazala da bi, s obzirom da su nalaz sačinili na osnovu dokumentacije iz juna prošle godine, trebalo ponovo procijeniti zdravstveno stanje optuženog. Branilac Miloš Perić dostavio je najnovije medicinske nalaze, a nakon pauze vještaci su ocijenili da nema pogoršanja stanja i da ostaju kod svog nalaza.

- Nema elemenata za izmjenu nalaza - rekla je Banjin.

Vještaci su objasnili zdravstveno stanje Đurića, navodeći da zahvati koji mu predstoje ne sprječavaju njegove aktivnosti.

Ubistva i mučenja

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović kazala je da će 15. februara početi suđenje.

Đurić je optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u februaru 2018. a postupak protiv Đurića je bio razdvojen u septembru naredne godine zbog bolesti, da bi u martu 2021. ponovo bio spojen nakon što su ljekari zaključili da se oporavio.

Novi nalaz

U aprilu 2022. urađen je novi nalaz vještaka, po kojem Đurić nije mogao učestvovati u postupku zbog bolesti, i na kraju je tim vještaka u avgustu i na današnjem ročištu ocijenio da optuženi može dolaziti na suđenja.

U ovom predmetu u međuvremenu je došlo i do promjene člana Vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.