SARAJEVO

Suđenje za ubistvo policajaca / Gdje su pronađeni DNK-a Aleksandra Macana i dijelovi Seata

Više sati saslušavan inspektor SIPA-e Senaid Muminović

Tomić i Macan u sudnici. B. Cerić

21.2.2023

Saslušanjem istražitelja SIPA-e Senaida Muminovića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje u predmetu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Analiza Sky i Anom aplikacije

Inspektor Muminović je bio u timu koji je istraživao ubistvo sarajevskih policajaca. U višesatnom svjedočenju Muminović je detaljno obrazložio na koji način su utvrdili da su trojica optuženih mogući počinioci, koji su u izvršenju krivičnog djela koristili ukradeni Seat Leon, te kriptovani telefon koji je koristio Sky aplikaciju.

Svoj izvještaj o tome dostavili su Tužilaštvu kantona Sarajevo već u aprilu 2019. godine, a kruna istrage, kako je rekao svjedok, bila je analiza Sky i Anom aplikacije koja je potvrdila sve ono što su do tada otkrili.

Utvrđeno je da se radi o telefonu sa Sky aplikacijom sa početnim brojem 0088, te su zbog toga stupili u kontakt s agencijom FBI.

Uvidom u videonadzor „Pavlović banke“ u Istočnom Sarajevu vidjeli su vozilo sa karakteristikama sličnim Seatu Leonu. Od samog početka sumnjalo se i na Marka Trifkovića koji se dovodio u vezu s krađom automobila.

Kriptovani telefon registriran je na baznim stanicama na širem području Dolac Malte, što se poklapalo sa policijskom potjerom za vozilom na Grbavici. Kretanje telefona zabileženo je 23. i 25 oktobra, te 26. oktobra 2018. kada su ubijeni policajci.

Telefon je korišten i pri odlascima u Hercegovinu i na osnovu izjave Miroslava Čepe, njime su se 19. oktobra 2018. koristili Sava Marinković i Marko Trifković, a svjedok ostavlja mogućnost da je i Aleksandar Macan jer su zajedno bili u Hercegovini. Muminović je rekao da je 19. 11. 2018. godine kod Čepe bio Marko Trifković, a trag kriptovanog telefona za kojeg je utvrđeno da je korišten u vrijeme ubistva policajaca, upravo je registriran tog dana u Grudama.

Isti telefon zabilježen je 1. januara 2019. godine kada je ubijen Miloš Ostojić i utvrđeno je da je Sava Marinković bio u kući kod Ostojića.

Bio drzak i šturo odgovarao

Inspektor Muminović je kazao da je Sava Marinković u avgustu 2019. godine uhapšen u Njemačkoj zbog deset kilograma droge. Muminović je s drugim kolegama bio u Njemačkoj kada je Marinković ispitivan. Kaže da je davao slabe odgovore, da je bio drzak i da je šturo odgovarao. Inspektor je kazao da je Marinković sve negirao i da je kazao da je noć pred ubistvo bio u Zvorniku. Analizom baznih stanica utvrđeno je da je išao u Zvornik, ali da se istu noć vratio i utvrđeno je da je njegov uređaj registriran na baznoj stanici u Sumbulovcu.

Policija u Golfu koji je bio meta krađe kada su ubijeni policajci pronašla je DNK Aleksandra Macana, a kod vikendice  u Kučeviku na Palama izvršen je pretres u tri navrata te je pronađen arsenal oružja, ali i dijelovi Seat Leona i puškomitreljeza za kojeg se sumja da je korišten u ubistvu policajaca.

Svjedok Muminović se bavio i analizom Sky i Anom aplikacije, te identifikacijom osoba koje su koristile ove aplikacije. Tužiteljica Šeila Heljić predočila mu je niz službenih zabilješki koje je sačinio, a tiče se komunikacija koje su vodili Aleksandar Macan, ali i druge osobe među kojima je najviše onih koje su vodili Miloš Božović koji je koristio nadimak Hanibal, a koji je izručen Crnoj Gori, te Aleksandar Nikolić iz Istočnog Sarajeva.

Božović je u razgovoru s Nikolićem koji mu je kazao da je dobio poziv za DNK analizu i usput izrazio bojazan "samo da Žižan ne progovori", odgovorio "Nije lud dobit će 20 godina".

Sličan razgovor Nikolić je imao s Elvisom Keljmendijem koji je kazao da mu je čudno što zovu Nikolića, jer je neko „sa Pala već odavno pao“.

Miloš Božović je Mladenu Milovanoviću bivšem pripadniku MUP-a RS prosljeđivao određene poruke. Mladen ga upoznaje da je američki broj pronađen na mjestu ubistva policajaca i u vrijeme ubistva Miloša Ostojića. Božović to prosljeđuje Aleksandru Macanu i pita ga: "Ko je od vas dvojice, ti ili svinja nosio telefon kad su ubijeni policajaci".

Macan mu odgovara da misli da nije niko od njih. Božović mu je pisao da mu je pored helikoptera i dronova pomogao da  pobjegne, a "sada će i on biti kriv". 

Macan mu je tada opisao šta se dešavalo i navodi: "Ona budala nije nam dojavio da dolazi auto, već je čekao da dođe do nas na metar i ispalio je rafal. Lud je i budala, ubio ih je zbog Draže".

Aleksandar Macan je otišao u Španiju, a Božović mu je pomogao da napusti BiH. Smjestio ga uz pomoć Mladena Samardžića Šefa u „baštu“, odnosno tamo je uzgajao marihuanu.

Svjedok je kazao da je Aleksandar Macan strahovao da ne otkriju njegov DNK, a svi su također strahovali od izjave Save Marinkovića koju je dao u Njemačkoj, a koja je bila navodno na 27 stranica. Sava Marinković je znao dosta o njihovim poslovima. Mladen Božović je kazao da je Sava "psiho, nepredvidiv i avetinja".

Kontakti sa kriminogenim licima

Optuženi Sava Marinković je kazao da prilikom njegovog saslušanja u Njemačkoj nisu prisustvovali policajci iz Njemačke, što je svejedok negirao. Marinković je i kazao da ga je svjedokov  kolega provocirao rekavši mu: „Što ne skineš masku ako si hrabar“, a što on nije bio u mogućnosti zbog strogih mjera izazvanih pandemijom koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja Duška Tomića, koji brani Aleksandra Macana, svjedok Senaid Muminović je potvrdio da je razgovarao sa Macanovom suprugom, bratom i majkom te da su bili izuzetno korektni. Potvrdio je da mu je poznato da Macana na Palama nazivaju izdajnikom. Svjedok je potvrdio da je treći uviđaj napravljen u Kočevinu, nekoliko dana nakon što  je Macan došao iz Španije i predao se, ali da on nije imao uvid u njegovu izjavu.

Svjedok je potvrdio da se u više Sky prepiski pominje da je Sava Marinković pucao iz automatskog oružja, te da je pomenuto da je „kripta Savina“.

Advokat Tomić je upitao inspektora Muminovića je li vidio izvještaj OSA-e i je li direktor Osman Mehmedagić Osmica imao kontakte sa kriminogenim licima. Svjedok je kazao da je OSA doprinijela istrazi i da ne bi odgovorio na to pitanje.

Uslijedilo je Tomićevo pitanje:

- Zašto? Je li vas strah od Osmice i OSA-e. Navodno je obećavao milion maraka onome ko otkrije ubice - kazao je Tomić.

Svjedok je potvrdio da je Marko Trifković većinu vremena bio u pritvoru i da je Sky dobio tek tri godine nakon ubistva policajaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.