POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Otvorena istraga protiv uposlenice KPZ-a Zenica zbog pronevjere 800.000 KM

U toku finansijska istraga i prikupljanje dokaza

Istraga u KPZ Zenica. Avaz

9.3.2023

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona otvorilo je istragu protiv Nerme Smajlagić, osumnjičene za pronevjeru novca iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica,  potvrđeno je za portal "Avaza" iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva ZDK.

Postupajući tužilac naredio je sprovođenje finansijske istrage vezano za pronevjeru novca iz KPZ-a i trenutno se prukupljaju dokazi.

Blagajnica i sindikalna povjerenica KPZ-a navodno se sumnjiči se za pronevjeru oko 800.000 KM.  

Slučaj je otkriven u januaru nakon što povjerenica Sindikata nije podnijela izvještaj, a direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić tada je u medijima izjavio da mu je mu je povjerenica priznala da je zloupotrijebila sindikalnu kasu jer je imala porodičnih problema. 

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, ranije je za "Avaz"  potvrdio da oni ni nemaju ništa s izdvajanjem enormnih sredstava u KPZ-u Zenica, a koje je navodno pronevjerila sindikalna povjerenica.

Indikativno je da je novac držan u blagajni u  KPZ-u, što je protivno zakonu koji kontrolira finansijsko poslovanje kaznenopopravnih zavoda i kojim se izričito naglašava da sva sredstva moraju biti na računima u bankama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.