PROCESI

Optuženi za ubistvo u Bileći poslao pismo iz KPZ-a Banja Luka: Tvrdi da je nezakonito u pritvoru

Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepenu presudu, a Vujoviću se određuje pritvor po toj presudi

Privođenje Miljana Vujovića. Avaz

9.3.2023

Miljan Vujović je, nakon ponovljenog postupka u Okružnom sudu u Banjoj Luci, 21. aprila prošle godine osuđen na 14 i po godina zatvora zbog ubistva Petra Bajčetića u septembru 2016. godine u Bileći, koje je izvršio s nepoznatom osobom, te organiziranja zločinačkog udruženja.

Usvojena žalba

Ranije je u istom sudu bio osuđen na 15 godina zatvora, a ovu presudu je, nakon žalbe odbrane koju zastupa advokat Rade Ćulibrk, ukinuo Vrhovni sud RS i vratio na ponovno suđenje, nakon čega mu je izrečena kazna od 14 i po godina.

Vujović, koji se nalazi u pritvoru, i njegov advokat Ćulibrk smatraju da je Vujović do donošenja druge presude bio nezakonito u pritvoru. Vujović se žalio zbog toga i Ministarstvu pravde RS, a ovo pismo iz KPZ-a Banja Luka, gdje je pritvoren, Vujović je poslao redakciji “Dnevnog avaza”.

- Odmah sam zatražio da se pusti iz pritvora i da se brani sa slobode, iz razloga što je prvostepena presuda ukinuta, a njemu je već istekao period predviđen za pritvor koji je predložio tužilac, a to je do donošenja prvostepene presude. Mi sad dolazimo u apsurdnu situaciju i pravni nonsens. Dakle, mom branjeniku se posebnim rješenjem zadržava pritvor i određuje da može trajati najduže dok ne protekne vrijeme izrečene kazne u prvostepenoj presudi, a ta presuda de jure ne postoji jer ju je Vrhovni sud ukinuo. Prema mom i mišljenju mog branjenika, on je bio nezakonito u pritvoru od 11. januara 2022. do 21. aprila 2022. godine, kad u ponovljenom postupku Okružni sud ponovo izriče kaznu zatvora, samo ovaj put od 14 i po godina - pojašnjava Ćulibrk.


Faksimil pisma optuženog. Avaz

Dodatni problem

Dodatni problem za Vujovića je, navodi Ćulibrk, činjenica da je Vujović već četiri godine u pritvoru, a od donošenja nove presude već je protekla skoro godina, a da nije bila zakazana sjednica Vijeća Vrhovnog suda RS.

Ćulibrk navodi da na licu mjesta nije pronađen DNK Vujovića i da Sud nikada nije prihvatio saslušanje osobe čiji je DNK nađen.

Zakazana sjednica

- Sjednica Vrhovnog suda RS zakazana je tek za 23. mart, što, prema mom mišljenju, predstavlja povredu prava na pravično suđenje i pravo na suđenje u razumnom roku, jer, prema odredbama ZKP-a RS, više ne postoji propisani rok u kojem drugostepeni sud mora odlučivati po žalbi. Nekad je rok bio devet mjeseci, dok je u FBiH taj rok ograničen na tri do šest mjeseci, tako da osobe kojima se sudi u RS nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na osobe kojima se sudi u Federaciji i na državnom nivou, jer sud nije ograničen rokom u kojem mora odlučiti po žalbi obrane. To je suština primjedbi - navodi advokat Ćulibrk.

Navodi iz optužnice

Bajčetića su sačekali pred zgradom u ulici Alekse Šantića u Bileći. Kada je izašao iz automobila, udarili su ga pištoljem u glavu i pokušali ugurati u vozilo. Bajčetić je pružio otpor i jedan od njih je ispalio hitac iz pištolja u podlakticu žrtve. Iz zgrade je izašao žrtvin brat, koji je počeo dozivati pomoć i maskiranim napadačima vikao da ga puste. Zatim je ispaljen drugi hitac koji je Bajčetića pogodio u glavu. Podlegao je na putu za bolnicu u Podgorici, dok su ubice pobjegle i zapalile Golf 5 koji je korišten u zločinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.