ISTRAGA U KONJICU

Isa Džino pretučen pred očima svoje dvogodišnje kćerke: "Ne, neće ubiti babu"!

Tužilaštvo HNK otvorilo istragu protiv R. A. (41) i K. S. (38), obojica iz Konjica, zbog brutalnog napada na Isu Džinu

Isa s kćerkicom nakon napada. Facebook

12.4.2023

Aktivista i administrator Facebook grupe “Konjic, jučer, danas, sutra” Isa Džino iz Konjica, koji se bori za zaštitu okoliša, brutalno je pretučen nakon objava o zagađenju Neretve i Jablaničkog jezera. Džino je svoja uvjerenja spreman braniti i vlastitim životom, a njegovi napadači nisu prezali da mu zadaju udarce dok je njegova dvogodišnja kćerkica plakala i ponavljala: “Ne, neće ubiti babu.”

Isparali vozilo

Slučaj je prijavljen Policijskoj stanici Konjic te su brzom istragom identificirani R. A. (41) i K. S. (38), obojica iz Konjica. Oni su uhapšeni i kriminalistički obrađeni.

Džino je zadobio teške tjelesne povrede glave, s nekoliko hematoma i podliva, te je nakon ukazane hitne medicinske pomoći u Konjicu prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru na daljnje liječenje.

- Meni je ovo jedan jak vjetar u leđa da se nastavim boriti za dobrobit zajednice i mog Konjica - prokomentirao je Isa Džino za „Avaz“.

Brutalni napad dogodio se 14. marta oko 20 sati u centru Konjica, kod restorana “Maksumić”. Napadači su se sakrili u prolazu između restorana i mesnice, čekajući Džinu da izađe iz restorana, gdje je došao sa suprugom i kćerkicom. Napadači su prvo u restoranu nabrzinu popili kafu, a potom su otišli u prolaz i čekali ga da izađe.


Džino: Tukli ga nogama i rukama. Facebook

- Pratili su me, a u međuvremenu su mi isparali automobil. Trebali smo poći kući u osam sati, ja sam trebao uzeti kćerku, unijeti u auto i staviti u sjedalicu. Međutim, imao sam otprije dogovoren posao pa sam izašao da odnesem kameru i da se vratim po ženu i dijete. To je, mislim, sreća u nesreći, jer, da sam izašao s djetetom, bilo bi svašta, ne bi oni odustali, siguran sam - ispričao nam je Džino.

Udarci u glavu

Napadnut je u momentu kada je otključao auto. Iznenadili su ga pa u tom trenutku nije znao šta se dešava.

- Čim su me počeli udarati, izašla je žena s djetetom i povikala: “Ubiše Isu!” Dijete je počelo plakati i ponavljati: “Ne, ne, neće ubiti babu.” Branio sam se, nisam neki slabić, udarali su u glavu, u oči, najviše u glavu, oborili su me na zemlju nasred magistrale, tukli rukama i nogama. Vozači su nas obilazili, jedan je stao i snimao. Jedan napadač je počeo bježati, drugog sam držao za nogu, ali se ovaj vratio i opet me udario, pa sam pustio tog drugog. Sve ima snimljeno, kada sam pregledao snimak, vidio sam da me auto mogao pregaziti kada sam teturao - ispričao je Isa Džino užas kroz koji su prošli on i njegova porodica.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su u odgovoru za „Avaz“ potvrdili da su od PU Konjic zaprimili izvještaj protiv R. A. (41) i K. S. (38) zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu Ise Džine, te da je predmet u fazi istrage.


Zagađenje na Neretvi. Isa Džino

 Tužilaštvo je izdalo nalog o provođenju istrage protiv osumnjičenih, koji su ispitani, te je naloženo PU Konjic izuzimanje i deponiranje mobilnih aparata i videosnimaka, kao i pribavljanje medicinske dokumentacije o zadobivenim povredama oštećenog, te će biti naređena određena vještačenja i poduzete druge potrebne istražne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Prijetnje putem telefona Džino je dobio od lokalnog privrednika J. B. dva sata prije napada, te tvrdi da su ga pretukli njegovi radnici.

Kiselina smrdi u Glavičini

- To je kriminalna hobotnica, ima podršku od SDA. Prije su po noći, kada kiša pada, ispuštani otrovi, sada se to dešava usred dana. Imaju slike i videozapisi, ali niko ne reagira. Pretprošle izbore bio sam na listi NiP-a, ali ni tada nisam bio, a nisam ni sada član nijedne stranke. Stranke me ne interesiraju, a reći ću svakom istinu u oči, ljude gledam samo kroz dobro i loše. Mi smo u vrhu ljestvice po broju karcinoma, ali to niko ne smije da objavi, mene nije strah. Rađene su i analize, prošle godine nađeni su teški metali u vodi. Bio sam na iftaru u Glavičini, tamo smrdi kiselina. To je katastrofa, nisu ljudi svjesni. Slikao sam cijevi kroz koje istresaju otpad - kazao je Džino. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.