NA ROČIŠTU

Hadžibajrić se pravdao: Jedan stan prodao za 142.000 KM, drugi za 165.000, digao kredit od 68.000 KM

Hadžibajrić je kazao da ima stan od oca, koji je naslijedio te da je kupio stan u ulici Nova, prije godinu

Ibrahim Hadžibajrić. FENA

B. C.

11.5.2023

Tokom večerašnjeg ročišta Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad, rečeno je da je otpustio četiri pravobranioca koji nisu htjeli da rade po njegovom nalogu, pa je zaposlio petog.

Tužioci kažu da je urađeno sve da se Hadžibajriću obnovi mandat, te da je jedna službenica ispričala da su bili zaključani u sali i falsificirani obrasce CIK-a kako bi se formirala njegov NBL.

Brojne nekretnine Hadžibajrića

Ibrahim Hadžibajrić je kazao da ima stan od oca, koji je naslijedio te da je kupio stan u ulici Nova, prije godinu, a nakon prodaje dva stana. Jedan stan prodat jr za 142.000 KM na Šipu, drugi je prodat za 165.000 KM i sa 314.000 KM koje je dobio je kupio taj novi stan. Kaže da je za ostatak od 68.000 KM podigao kredit.

Tako da na jednom računu ima 30.000, a na drugom 101.000 KM. Govorio je o apartmanu u Neumu i Fahrudinu Novaliji s kojim je u rodbinskim vezama. Hadžibajrić kaže da je od 1996. godine imao ušteđenih 50.000 eura i 25.000 kroz Raiffeisen fondove. Kaže da je sve transparentno i može provjeriti u Unicredit banci.

Asim Crnalić je istakao da u prijedlogu za pritvor nema istinitih činjeničnih navoda, ali da ima hiljadu pretpostavki koje proizilaze iz Sky analize koja ne može biti dokaz jer to nije analiza Suda već policije.

Navedeno je i kako je direktor Porezne uprave Hadžibajrićev punac.   

Destanović državljanka Srbije i Kosova

Kada je u pitanju određivanje pritvora Almi Destanović, tužilac Soldat je kazao da postoji opasnost od bjekstva i na taj način izbjegavanja krivične odgovornosti jer je državljanka Kosova i Srbije.

- Na Kosovu ima porodičnu kuću u kojoj živi njena majka. Ako bi pobjegla na Kosovo, Tužilaštvo ne bi moglo poslati ni dopis da je izruče zbog odnosa sa Kosovom.

Osim toga Kosovo ne izručuje svoje državljane. Osim što je zaposlena u Općini Stari Grad, ona nema nikakve veze sa BiH. S obzirom da je osumnjičena za teška krivična djela za koja joj prijeti kazna zatvora od 20 godina, Tužilaštvo smatra da ima veliki motiv da pobjegne - rekao je.

Njena advokatica je navela da Destanović sarađuje sa tužiocima i da nema razloga za bijeg. Napomenula je da FUP već tri godine istražuje Općinu i da je htjela bježati mogla je.

Što se tiče novca navedeno da ima dva brata ta u Njemačkoj i da su joj prije primanja bila 40.000 KM godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.