OTKRIO IH SKY

Predložen pritvor uhapšenima u akciji "Kamen": Ko namješta Krišti, a šta je pronađeno kod Bojića

U Sudu BiH održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH

Uhapšeni u akciji SIPA-e. Avaz

19.5.2023

Pred sutkinjom Suda BiH Tatjanom Kosović danas je u Sudu BiH održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi pritvor osumnjičenima Viktoru Krišti iz Busovače i Mehmedu Bojiću iz Sanskog Mosta, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e kodnog imena "Kamen".

Opasnosti od bjekstva

Krišto i Bojić sumnjiče se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima "neovlašten promet opojnim drogama", "neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene" i "pranje novca".

Tužilaštvo traži da im se odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od utjecaja na svjedoke i saizvršitelje, kao i opasnosti da bi mogli uništiti dokaze.

Sutkinja Kosović je napomenula da je Tužilaštvo BiH dostavilo pojedine dokaze samo Sudu, kako se ne bi ugrozila istraga.

Državna tužiteljica je kratko navela da Tužilaštvo ostaje kod navoda u pismenom prijedlogu. Također je kazala da Tužilaštvo u budućem periodu mora identificirani druge klanove grupe, moraju se izvršiti vještačenja oduzetih predmeta, saslušati svi svjedoci, a Hrvatskoj i Francuskoj je upućen zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć.

Odgovarajući na pitanje sutkinje Kosović da pojasni na osnovu čega se bazira krivično djelo "pranja novca" i gdje je novac uplaćen, tužiteljica je odgovorila da u ovom momentu može samo reći da se istraga vodi i u tom pravcu.

Braniteljica Viktora Krište, advokatica Belma Balijagić Džuho zatražila je da se prijedlog odbije, te kazala da Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza da je Krišto organizirao ovu grupu.

Balijagić Džuho je istakla da osumnjičeni Almir Alispahić i Edin Ćeman imaju motiv da iznose neistinite navode, te da ne postoji dokaz da su prodali drogu i za to dobili novac.

Svjedoci su već saslušani

Advokatica je naglasila da Viktor Krišto nije jedini Hrvat u BiH koji ima državljanstvo BiH i Hrvatske, te da on nema namjeru bježati, jer mu supruga i djeca žive i rade u BiH. Kazala je da je prijedlog paušalan i da ne postoji konkretan dokaz koji bi ukazao da Krišto ima namjeru napustiti BiH. Također je istakla da nema dokaza da je pokušao utjecati na suosumnjičene i svjedoke, od kojih su neki već saslušani. Navela je i da ne može utjecati na osobe koje još nisu identificirane.

Balijagić Džuho je istakla da ne postoje dokazi da je Krišto Koristio Sky aplikaciju. Zapitala se zašto bi sa svjedokom Ćemanom koristio WhatsApp, a ne Sky. 

Ukoliko Sud utvrdi osnovanu sumnju, predložila je da se Krišti odrede mjere zabrane. Krišto je, inače, potvrdio da je u Sudu BiH zbog droge bio osuđen na pet godina zatvora, te da je iz zatvora izašao 2017. godine.

Ostale osobe uopće ne poznaje

Braniteljica Mehmeda Bojića, advokatica Denisa Gačanin također je zatražila da se prijedlog Tužilaštva odbije i eventualno izreknu mjere zabrane.

Gačanin je istakla da ne postoje dokazi da je Bojić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. On se, kako je navela, spominje samo u jednoj radnji 2020. godine koja je proizašla iz Sky komunikacije, a za šta su dokazi pribavljeni na nezakonit način.

Navela je da se osnovana sumnja temelji samo na oduzetim predmetima i da je navedeno da je pronađena presa za heroin. Kazala je da se radi o predmetu koji je predviđen za sasvim druge stvari.

Mehmed Bojić se obratio sutkinji, navodeći da ima suprugu i dvoje maloljetne djece kojima je potreban.

Također je istakao da je prilikom pretresa kod njega pronađena dizalica, a ne presa, te da se u jednom kanisteru nalazilo ulje za mjenjač, a u drugom sredstvo za deratizaciju buba. Istakao je da mu se na teret stavlja samo jedno djelo, te da ostale osobe uopće i ne poznaje. Bojić je kazao da je uhapšen 17. maja, na dan kada je jedno od njegove djece imalo rođendan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.