SUSPENDOVANI TUŽILAC

Suđenje Mihajloviću: Daktilografkinja kupila stan uz pomoć kredita

Ja sam 2016. godine ugasila firmu, Samir je osnovao svoju i nastavio poslovati, rekla je svjedokinja

Božo Mihajlović. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

31.5.2023

Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinje sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričale su kako znaju da je njegova daktilografkinja kupila stan na kredit i renovirala ga, ali ne znaju kolikom količinom novca je raspolagala.

Sabina Pojata, sestra Sadine Beridan-Zuhrić, koja je radila kao daktilografkinja kod tužioca Bože Mihajlovića, ispričala je u Općinskom sudu u Sarajevu da nikada nije sestru pitala kolika joj je plata.

Kredit za stan

- Znam da je rekla da će uzeti kredit da kupi stan, zajedno sa mužem Samirom Zuhrićem - rekla je svjedokinja, te dodala da je njihov otac prodao zemljište u okolini Sarajeva i dio novca dao Sadini za kupovinu stana.

Kako je ispričala, njena sestra i zet renovirali su taj stan uz pomoć rodbine koja im je pomogla.

- Neko je uradio stolariju, neko keramiku, tako da smo im svi pomogli - navela je ona.

Svjedokinja je rekla i da je njena sestra već osam godina teško bolesna, da je onkološki pacijent i porodica joj pomaže u pokrivanju dodatnih troškova liječenja.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM.

Ukinuta presuda

Njemu je prvobitno suđeno pred Državnim sudom, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Na poziv Kantonalnog tužilaštva odazvala se i Nusreta Hasanagić, koja je nakon smrti muža, 2001. godine, naslijedila firmu “Bos Mond d.o.o. Sarajevo“ u kojoj je bio zaposlen Samir Zuhrić, suprug daktilografkinje.

Svjedokinja je navela da je krajem 2014. imenovala Zuhrića za direktora, a ona se penzionisala.

- Ja sam 2016. godine ugasila firmu, Samir je osnovao svoju i nastavio poslovati. Bio je jako korektan - rekla je svjedokinja i dodala da je on, u prosjeku, mjesečno zarađivao oko 1.500 KM.

Navela je da ne poznaje porodične odnose porodice Zuhrić i da joj je on jedne prilike rekao da je njegova supruga kupila stan, a on preuzeo obavezu plaćanja rata kredita.

Suđenje se nastavlja 7. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.