MUP TUZLANSKOG KANTONA

Ministar Mehanović za "Avaz": Imali smo informacije o dječaku koji je pucao, roditelji odbili da se smjesti u Odgojni centar

Ono što se iz razgovora može zaključiti jeste da je dječak vrlo labilnog psihičkog stanja, rekao je ministar Mehanović

Hajrudin Mehanović. A. Bešić

14.6.2023

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović, rekao je za portal "Avaza" da je MUP imao još od ranije informacije o dječaku koji je jutros u Lukavcu upucao nastavnika engleskog jezika Nedima Osmanovića.

Predloženo da se smjesti u Odgojni centar TK

- Mi smo imali određene informacije, te je škola upoznala policijsku stanicu u Lukavcu, da je on negdje izjavljivao kako će naći oružje i da će se on osvetiti zato što je izbačen iz škole. Nakon toga je MUP obavio razgovore i o detaljima razgovora s djetetom je upoznao nadležno tužilaštvo. Vi znate da se ovo dijete tretira kao maloljetnik u krivičnom postupku i Tužilaštvo je tažilo da se u daljnje aktivnosti uključi Centar za socijalni rad kao nadležna institucija. Centar je poduzeo određene aktivnosti i tražio od roditelja da se ovo dijete smjesti u Odgojni centar Tuzlanskog kantona, međutim, roditelji su to odbili. To su informacije kojima MUP raspolaže - rekao nam je Osmanović. 

Ističe da ne raspolažu navodima da je nastavnik maltretirao učenika.

- MUP ne raspolaže informacijama da je nastavnik maltretirao dječaka. Ono što sam lično danas saznao iz razgovora s roditeljima učenika koji pohađaju školu jeste da se radi o jednom od najboljih nastavnika.

Labilnog psihičkog stanja

Na pitanje gdje se dječak trenutno nalazi, rekao nam je da detaljnije informacije o tome jedino može dati Tužilaštvo TK.

- Detaljne informacije o tome gdje se dječak trenutno nalazi može vam dati Tužilaštvo TK. Ali sigurno ono što po zakonu sljeduje je da nakon razgovora s djetetom nadležni ljekarski tim obavi određene konsultacije i procijeni psihičko stanje djeteta. Ono što se iz razgovora može zaključiti jeste da je dječak vrlo labilnog psihičkog stanja i neophodno je da se nadležni ljekari izjasne o njegovom psihičkom stanju - zaključio je ministar Osmanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.