ŠOKANTNI PODACI

Ubica policajca radio kao nastavnik u Ekonomskoj školi u Brčkom

Policija primila prijavu da je nastavnik uznemiravao učenicu

Ekonomska škola Brčko. JU Ekonomska škola Brčko

N. Aj. / Žurnal

27.6.2023

Policija Brčko distrikta BiH krajem prošle godine zaprimila je prijavu da je nastavnik razredne nastave u Ekonomskoj školi u Brčkom uznemiravao učenicu.

Za "Žurnal" su potvrdili da su o svemu obavijestili i dežurnog tužioca, koji se izjasnio da u navedenim radnjama nema elemenata krivičnog djela.

Ranije osuđivan

Međutim, policijskom istragom koja je uslijedila otkrit će se šokantniji podaci, odnosno da je isti nastavnik ranije osuđivan zbog ubistva policajca i drugih krivičnih djela.

- S obzirom na to da je prijavljeni profesor razredne nastave ranije obrađivan od Policije Brčko distrikta BiH, nastavilo se sa provjerama na utvrđivanju kako je takvo lice zaposleno u školi i kako je uopšte uključeno u nastavni proces - odgovorili su za "Žurnal" iz Policije Brčko distrikta BiH.

Daljim provjerama utvrdili su da je ovaj profesor angažovan po ugovoru o djelu zaključenim sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH. U ovakvim slučajevima kandidati ne dostavljaju uvjerenje iz kaznene evidencije, nego uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

Iz Policije Brčko distrikta BiH za "Žurnal" kažu da su i ove činjenice prezentirali dežurnom tužitelju, koji se opet izjasnio da u navedenim postupcima nema elemenata krivičnog djela.

Poslanička pitanja

Ovaj problem iznesen je i na posljednjoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH na kojoj je glavni tužilac Zekerija Mujkanović predstavio izvještaj o radu Tužilaštva. Odgovarao je i na poslanička pitanja od kojih su se neka odnosila upravo na slučaj nastavnika Ekonomske škole.

Zastupnica Ina Pamukčić pojasnila je da se ovaj slučaj spominje u izvještaju koji su dobili na skupštinskoj komisiji za praćenje rada nad policijom, a da je sve pokrenuto nakon 6. maja kada je maloljetni učenik ubio osmero vršnjaka i čuvara u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. Naime, radi se o izvještaju Policije Brčko distrikta BiH u kojem oni ukazuju na nedostatke zaključka kojim je Vlada Brčko distrikta BiH, nakon dešavanja u Beogradu, zadužila Odjeljenje za obrazovanje da s određenim organima javne uprave i institucijama formiraju organ koji će raditi na preventivnom suzbijanju društveno neprihvatljivih postupaka.

U ovom policijskom izvještaju, koji je "Žurnal" dobio na uvid, slučaj s nastavnikom iz Ekonomske škole, te još jedan slučaj seksualnog uznemiravanja u JU Poljoprivredna i medicinska škola navedeni su kao ilustracija trenutnih problema u vezi s ranom detekcijom negativnih pojava u školama, a u kojima je izostala adekvatna reakcija nadležnih organa.

Cijeli tekst "Žurnala" možete čitati OVDJE

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.