OBRATILI SE SVJEDOCI

Dudaković i ostali: Djed bio ubijeđen da mu neće niko ništa

Ni do danas ništa nije pronađeno, izjavio je svjedok

Atif Dudaković (u sredini). BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

3.7.2023

Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su pobjegli s područja Bosanskog Petrovca u septembru 1995., a da su članovi njihovih porodica, koji su ostali, kasnije pronađeni u masovnoj grobnici, ili ništa ne znaju o njihovoj sudbini.

Dragan Stupar je kazao da je do septembra 1995. živio u zaseoku Lastve i da je s majkom i sestrom pobjegao prema selu Krnjeuša, a potom za Derventu.

- Djed je rekao: "Vi slobodno idite. Ja ih na svom čekam". Onda je otac rekao da ni on ne ide - prisjetio se Stupar koji je tada imao deset godina.

Nije bio vojno sposoban

On je rekao da njegov otac Milan nije bio vojno sposoban, a da je djed Sava bio 1911. godište. Kazao je da su kasnije pronađeni njihovi posmrtni ostaci, a imovina im je opljačkana i uništena.

- Desilo se ono što se svugdje desilo – srušeno, zapaljeno, opljačkano - naveo je Stupar.

Rekao je da u to vrijeme nije znao od čega bježe iz sela, a kasnije je čuo da je u pitanju bio Peti korpus.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije BiH – Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da ne zna čiji je bio kamion kojim su otišli, ali je na njemu bilo više ljudi. Kazao je i da je, desetak godina nakon rata, vidio uništenu imovinu, ali ne zna ko je to učinio.

Na suđenju je saslušan i Ljubo Stupar, koji je u zaseoku Lastve živio s ocem, majkom, kao i djedom – očevim stricem, koji je bio član njihovog domaćinstva. Kazao je da je u septembru 1995. napustio to područje, ali djed David, koji je bio 1907. godište, nije htio ići.

- Đed je bio ubijeđen da je on star, da mu neće niko ništa. Preživio je dva rata tu… - kazao je Stupar.

Sakrivanje u šumi

Rekao je da je bio pripadnik vojske i tada se zatekao kući, te je s majkom i ocem na traktoru otišao prema Derventi. O sudbini djeda ništa nisu saznali.

- Ni do danas ništa nije pronađeno - izjavio je svjedok i potvrdio da je djed govorio da će se sakriti u šumu.

Suđenje se nastavlja 17. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.