OGLASIO SE ADVOKAT

Zašto se Mirza Gačanin boji izručenja u BiH?

Tokom suđenja, moj branjenik je shvatio da će ponovo biti uhapšen, rekao je De Leon

Mirza Gačanin. Avaz

A. O.

7.7.2023

Narkobos Mirza Gačanin uhapšen je prije par dana u Španiji,a kako piše nizozemski RTLnieuws preko svog advokata poručio kako se boji izručenja u Bosnu i Hercegovinu.

Prema riječima njegovog advokata Louisa de Leona, Mirza G. nije u bijegu od zatvorske kazne, već od svog rođaka Edina s kojim ga policija povezuje. Prije tri godine navodno je podnio i prijavu protiv njega zbog neuspjelog pokušaja likvidacije.

Edin Gačanin je rođek Mirze koji je inače šef superkartela.

- Edin G. želi život mog klijenta - rekao je De Leon za RTL Nieuws.

Veliki uticaj na vlasti

- Tokom suđenja, moj branjenik je shvatio da će ponovo biti uhapšen. Kroz glasine je čuo da će biti izručen na zahtjev BiH. Nije tajna da rođak Edin Gačanin ima veliki uticaj na bosanske vlasti. Između ostalog stvari, kupuje džipove i oružje za tajnu službu. Zbog tog utjecaja moj klijent se boji da će biti izboden na smrt u bosanskoj ćeliji - naveo je advokat de Leon.

Mirza Gačanin, piše nizozemski medij, više puta se javljao u Ter Apel tokom svog bjekstva, kaže advokat De Leon.

- Podnio je zahtjev za politički azil kako bi izbjegao izručenje Bosni. Neće pobjeći od zatvorske kazne u Holandiji – dodaje.

Očekuje se da će Mirza Gačanin uskoro biti predat iz Španije u Nizozemsku, gdje će nakon istražnog pritvora morati da provede više od godinu i po dana u zatvoru. On je uložio žalbu na ovu kaznu.

Mirza Gačanin je u decembru 2022. godine osuđen na četiri godine zatvora. Njegova djevojka Rosa je dobila godinu i po dana. Ali prije izricanja presude, Mirza Gačanin je iznenada pobjegao. Nizozemska je raspisala potjernicu, što je sada dovelo do njegovog hapšenja u Španiji prošlog ponedjeljka.

Kupovina zgrada

Do 2019. godine Mirza je vodio život uspješnog biznismena u Bredi. Kupovao je zgrade u centru za milione eura i renovirao ih veoma skupim enterijerom. Vozio se u Ferrariju, Hummeru ili Mercedesu. Sve dok policija nije upala u šest njegovih zgrada zbog sumnje u pranje novca.


Policija sumnja da Mirza G. pere novac od droge za narko kartel svog rođaka Edina Gačanina koji živi u Dubaiju. Edin je u policijskim dosijeima opisan kao vođa kartela Tito i Dino, koji naveliko uvozi kokain iz Perua. Prema američkoj DEA-i, sarađivao je i sa Ridouanom Tagijem, koji je u to vrijeme još uvijek u bijegu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.