SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"

Advokat Ifet Feraget za "Avaz" uoči odluke Apelacionog vijeća Suda BiH: Očekujem osuđujuću presudu

Smatram da postoji dovoljno dokaza protiv Zijada Mutapa i ostalih

Feraget: Pravna borba će trajati još nekoliko godina. Avaz

19.7.2023

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine 21. jula planirano je izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (ranije Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović optuženi su da su, u okviru organizirane kriminalne grupe, počinili krivična djela protuzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja. Svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivice, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

Imali cilj

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić, u razgovoru za „Avaz“ kazao je da očekuje da će presuda ovoga puta biti osuđujuća.

- U svakom sudskom postupku jedna od stvari jeste neizvjesnost, tako da i ovaj predmet prati određena neizvjesnost, ali imajući u vidu da ja to radim već osmu godinu i da mi je poznat svaki detalj i sadržaj svakog dokaza, da je ovaj postupak iniciran mojom krivičnom prijavom još od 5. oktobra 2018. godine, da smo uspjeli da se zasnuje nadležnost, prije svega, Državnog suda, koji izvorno nije nadležan za ova krivična djela, ali zbog štetnih posljedica koje su nastupile po državu, uspjeli smo u tome. Nakon toga je usvojena žalba Tužilaštva, ukinuta je prvostepena presuda koju je donijelo Vijeće s Brankom Perićem na čelu, što sam ja odmah i najavio 24. novembra prošle godine. To je presuda koja je donesena uz bitne povrede, uz pogrešno utvrđeno činjenično stanje, pogrešnu primjenu materijalnog prava. I sada, konačno, imamo suđenje gdje u punoj mjeri poklanjamo vjeru u objektivnost, nezavisnost, stručnost i profesionalnost ovog sudskog vijeća. Moje očekivanje je da će to biti osuđujuća presuda, jer smatram da postoji dovoljno dokaza za to - navodi Feraget.

Advokat napominje da su ispoštovana sva načela pravičnog suđenja. Dodaje da sadržaj dokaza jasno upućuje da je u ovom predmetu postojala organizirana kriminalna grupa, da su djelovali zajedno, cilj je bio da se zataška nešto što se ne smije, a i ne može se zataškati.

- Očigledno je da su radili u panici i nepromišljeno. Najbolje o tome govori izjava Alise Mutap u razgovoru s dr. Abdulahom Kučukalićem: „Ne sjećam se, a svijesti sam došla tek pred KUM-om, nakon tri i po sata“, a što se nakon svjedočenja dr. Kemala Dizdarevića pokazalo kao nevjerodostojno. Imamo i saslušanje Alise Mutap od Hasana Dupovca pred njenim roditeljima, što ne bi napravio ni početnik policajac, a kamoli šef Odjela za saobraćajne istrage, pa insistiranje na saobraćajki, na oštećenju na vozilu koje ne postoji i povredama na Dženanu koje su evidentirane i koje su nakon obdukcije ukazivale da se ne radi o tome, pa izuzimanje snimaka, pa neizuzimanje odjeće od Alise Mutap i, u konačnici, brisanje određenih snimaka. Sve je to išlo ka jednom cilju, a to je da se događaj prikaže na način kako se nije desilo. Tako da su moja očekivanja da će to biti osuđujuća presuda - analizira advokat Feraget.


Zijad Mutap i Alisa Ramić. Avaz

Istakao je da će poštovati odluku Suda kakva god da bude te najavio da je istraga o ubistvu Dženana Memića u velikom zamahu.

- Istraga je intenzivirana i nadam se da ćemo u konačnici dobiti i odgovor na pitanje ko je ubio Dženana, o tome ne govorimo ni ja ni Dženanov otac, niko ne može o tome govoriti, samo Sud. Ova presuda nije suđenje ubicama, nego ljudima koji su onemogućili da na vrijeme dođemo do ubica. Ne treba postojati pravomoćna presuda o tome ko je ubica da biste osudili nekoga ko je pomagao ubici nakon izvršenja ubistva. Dovoljno je da onaj ko je pomagao ubici zna ko je ubica, da je uništio dokaze koji vode do ubice i na taj način produžio ovu pravnu borbu koja će trajati još nekoliko godina do konačnog kažnjavanja i ubica - zaključuje Feraget.

Isključeni kasniji pokušaji

- Ono što svi ponavljaju, pogotovo oni koji su dobronamjerni, jeste to da je ovaj slučaj, kao i slučaj „Dragičević“ u dobroj mjeri, ako ne u potpunosti, isključio kasnije pokušaje da se policajci i tužioci bave zataškavanjem ubistava, a što se u ovom slučaju, nažalost, desilo. Ovo će biti vjetar u leđa za nastavak istrage za ubistvo, a i poslat će poruku kompletnoj javnosti da pravosuđe mora bezuvjetno biti nezavisno, da služi kao garant da živimo u demokratiji i da demokratija podrazumijeva vladavinu prava koja je na prvom mjestu u zaštiti života svakog čovjeka, pa i Dženana i Davida, a to znači provesti istragu, kazniti ubice, a kad ima dokaza da je neko uništavao dokaze, onda i njih kazniti - kaže Ifet Feraget.

O izjavi Alise Ramić

Feraget se osvrnuo i na činjenicu da se Alisa Ramić nakon toliko godina prvi put obratila jednom sudskom vijeću.

- Alisa Mutap se oglasila prvi put nakon sedam i po godina iznoseći neke detalje koji se i ne tiču ovog krivičnog postupka, o uvjetima u pritvoru, hapšenju i životu. Ono što je zaintrigiralo kompletnu javnost jeste to zašto neko ko ima pravo da se brani šutnjom, zagarantirano je pravo protiv samooptuživanja, tek sada se oglašava. Da li bi svako ko se nađe u takvoj situaciji, pa barem na svakom suđenju, izgovorio barem rečenicu „ja s ovim nemam veze“. Naravno, to nije dokaz, ali je to dojam koji je stvoren, ali Sud će svakako odlučiti ne na osnovu tih dojmova, pisanja medija, stava javnosti, nego isključivo na osnovu sadržaja dokaza - kaže Feraget.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.