SREBRENIK

Zatražila obnovu istrage o nesreći: Majka Mirjana tri godine bori se za pravdu za nastradalog sina

Svjedoci i vještaci saobraćajne struke koje smo angažirali tvrde da moj sin Ildahid nije upravljao Mercedesom

Mirjana sa sinom Ildahidom: Mladić imao 20 godina kada je poginuo. Facebook

1.8.2023

Mirjana Malkić iz Srebrenika tri godine bori se za pravdu za nastradalog sina Ildahida pokušavajući dokazati da njen sin nije upravljao Mercedesom u stravičnoj nesreći koja se desila 2020. godine. S druge strane, za Tužilaštvo Tuzlanskog kantona istraga je davno okončana uz tvrdnju da je vještačenjem utvrđeno da je Ildahid bio za volanom.

Novi dokaz

U stravičnoj nesreći koja se dogodila 18. januara 2020. godine u Čanicima kod Tuzle poginuli su mladići Ildahid Malkić i Irmel Arnautović, dok je Anel Arnautović teško povrijeđen. Sva trojica mladića su iz Tinje kod Srebrenika.

Porodica Malkić već godinama i putem Facebook grupe „Pravda za Ildahida“ traga za istinom, jer su sigurni da njihov sin nije vozio automobil koji je u vlasništvu njegove sestre, nego da je volan kobne večeri prepustio maloljetniku koji je bio s njima u vozilu.

Mercedes prepolovljen. Facebook

Majka je u razgovoru za „Avaz“ istakla da je 17. marta ove godine, zajedno s advokatom, Tužilaštvu TK predala novi dokaz za obnovu istrage. Kako kaže, riječ je o novom svjedoku koji može potvrditi da njen sin nije bio za volanom.

- Ima svjedok koji mu je ukazao pomoć i on ne bježi od toga da svjedoči. Ima još jedan svjedok koji je prvi došao na lice mjesta, prije ikoga, prekoputa mu kuća gdje se udes desio. On kaže, vidim tijelo na asfaltu, a inspektori su naveli u izvještaju da je nađen za volanom, niko nije nađen za volanom. Sve papire objavljujem na grupi „Pravda za Ildahida“ - pojasnila je Malkić.

Majka navodi da su se bezuspješno obraćali Sudu BiH, Federalnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Dobili zahtjev

- Ranije smo angažirali vještaka saobraćajne struke koji je utvrdio da Ildahid nije vozio, dao je izjavu u Tužilaštvu i on stoji iza toga. Trenutno se radi još jedno vještačenje. Vještaka smo angažirali mi i advokat. Tužilaštvo nije vršilo istragu uopće, zato je sve sakriveno. Oni su naveli u izvještaju da je Ildahid nađen za volanom. Zapravo nije, postoji fotografija s puta, neko nam je poslao. On je nađen na putu 20 metara od auta, na leđima je nađen - kazala je majka Mirjana.

Zadnji dio na livadi. Facebook

Iz Tužilaštva TK za „Avaz“ je potvrđeno da su zaprimili zahtjev Mirjane Malkić za obnovu postupka.

Dobila poziv od Suda

Mirjana Malkić je dobila sudski poziv da 8. avgusta dođe na pretres u Općinski sud Srebrenik zbog počinjenog prekršaja remećenje javnog reda i mira. Majka je objasnila da je riječ o fudbalskom turniru „Pravda za Ildahida“, gdje ju je policija htjela prekršajno kazniti.

- Bio je na turniru taj drug koji glumi amneziju, koji nema od doktora papir da ima amneziju, nego je dao Tužilaštvu izjavu: „Ako se sjetim, reći ću.“ Nisam ga udarila. Voljela bih da sam ga udarila pa neka me kazne i sa 500 KM, ali nisam uspjela. Ima svjedok, ja njega krenem da udarim, on moju ruku zaustavi. Htjeli su da platim 150 KM, ali nisam htjela. Namjerno sam predala da dođemo na Sud - pojasnila je Mirjana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.