PRIPADNIK ŠKALJARACA

Turska odbila izručiti državljanina BiH Sanija el-Murdu: Narkobos prao novac u Sarajevu

Sarajevski „biznismen“ povezan s osumnjičenima u predmetu „Start“

Privođenje uhapšenih u akciji „Start“. Tužilaštvo BiH

20.8.2023

Državljanin BiH Sani el-Murda, jedan od pripadnika crnogorskog "škaljarskog klana" koji se, uz Fljamura Sinanaja iz Albanije, tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplijenjenog u belgijskoj luci Antverpen, nije izručen Belgiji uprkos zahtjevu koji je ta zemlja uputila Turskoj, jer je u međuvremenu postao i turski državljanin.

- Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani el-Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj - objavio je belgijski „Standard“, a prenosi „BirGun“.

Crvene potjernice

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje El-Murde i Sinanaja, koje je tražila putem Interpola i za njima raspisala crvene potjernice.

- Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su El-Murda i Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni - objavio je portal iz Istanbula, prenijela je RTCG.

Navodi se da je El-Murda važan za isporuku kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i da je jedan od vodećih članova kriminalne organizacije "škaljari" iz Crne Gore.

Pojedini turski mediji prenose da slučaj El-Murde pokazuje da se Turska pretvara u utočište za svjetske kriminalce, posebno nakon što je olakšala uvjete za stjecanje državljanstva.

- Na taj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, međunarodni kriminalci se ne izručuju zemlji u kojoj će im se suditi - javio je istanbulski "BirGun", prenosi Tanjug.

Kako se navodi, šefovi mafije, umjesto da idu u Dubai, postepeno prelaze u Tursku.

Sani el-Murda izbjegao je hapšenje u predmetu „Start“, koji se odnosi na više osumnjičenih osoba povezanih sa Sky aplikacijom.

Sani el-Murda. Facebook

Riječ je Elmedinu Karišiku, vlasniku kompanije „Plaza“, Mehmedu Dediću, vlasniku firme "Arijans" Sarajevo, Seidu Hadžibajriću, Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku Starog Grada, Emini Rogo i Almi Destanović, sekretarici Općine Stari Grad.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo i BiH ih terete za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja/ovlasti, pranje novca, primanje i davanje dara.

Evropski policijski ured Europol tvrdi da je Sky ECC razotkrio kokainski kartel u Bosni i Hercegovini, a akcija je rezultirala hapšenjem u akciji „Start“, od kojih je dvoje bilo na međunarodnim potjernicama.

Ž4 = Fiktivni ugovori

Interpol traga za Sanijem el-Murdom, sarajevskim „biznismenom“ koji živi na relaciji Beograd – Sarajevo. 

Tužilaštvo BiH vodi istragu ko je slao novac pripadnicima ove grupe, a koji su zatim ulagali u nekretnine u BiH.

Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću nedavno je produžen pritvor za naredna tri mjeseca. Državni tužilac Džermin Pašić, koji vodi istragu, na prethodnim ročištima naveo je da je riječ o grupi koja je raspolagala nevjerovatno velikim sumama novca te da je 80 posto novca od parking prostora u općini Stari Grad išlo Hadžibajriću. Novac je, navodno, čuvao kod Karišika, koji ga je u Sky komunikaciji obavještavao da je novac kod drugih ljudi i na sigurnom. Tužilac je naveo da se prljavi novac od narkokartela koji vodi S. A. M. (Sanel al-Murdi, op. a.), putem fiktivnih marketinških ugovora, "upumpavao" pravnim licima.

Tužilac je, također, naveo da postoje komunikacije kriptovanim telefonima između S. A. M. i Karišika.

- Novac potječe od narkokartela, S. A. M. je označen kao vođa jednog od najvećih narkokartela u Evropi - kazao je Pašić.

Odbrana Karišika navela je da Tužilaštvo ne posjeduje nijedan dokaz kojim se povezuje s drogom i vođom grupe S. A. M.

Kartel u Dubaiju

Sani el-Murda, otkrivaju komunikacije putem aplikacije Sky, bio je dio velikog međunarodnog narkokartela kojim iz Dubaija upravlja Edin Gačanin Tito. El-Murda se tako, prema komunikaciji koju je Europol dostavio bh. sigurnosnim agencijama, tokom 2020. i 2021. godine bavio krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike do Belgije, odnosno do luke u Antverpenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.