"AVAZ" SAZNAJE

Ukinut oslobađajući dio presude: Oliveru Knezoviću ponovo će se suditi za pucnjavu u kojoj je ubijen Vedran Puljić

Visoki kazneni sud u Zagrebu ukinuo oslobađajući dio presude

Knezović na suđenju. Facebook

21.9.2023

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske u Zagrebu, donio je rješenje kojim se ukida dio presude Županijskog suda u Splitu kojom je Oliver Knezović bio oslobođen za pokušaj ubistva prilikom nereda i pucnjave 2009. godine, kada je ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić.

Uzeo pištolj od policajca

Predmet se vraća prvostepenom sudu, gdje će biti ponovljeno suđenje Oliveru Knezoviću za pokušaj ubistva.

“Avaz” je u posjedu presude Visokog kaznenog suda koji je također djelimično uvažio žalbu Knezovića, te mu za opće opasnu radnju smanjio kaznu sa četiri, na dvije godine zatvora. Preinačenom kaznom izrečena je i uvjetna osuda za dio neuvjetovane kazne i to u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

Faksimil presude. Avaz

Neredi u Širokom Brijegu su se desili 4. oktobra 2009. Nakon tučnajve u pucnjavi ubijen je 24-godišnji Vedran Puljić, a povrijeđeno više osoba.

Knezović je tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Nakon toga se prijavio u širokobriješku policiju, da bi kasnije pobjegao i u pratnji advokata otišao u policijsku stanicu u Zagrebu.

Izmijenjena optužnica

U početku mu se sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistva, ali u septembru 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo je nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu, pa ga se teretilo za dva djela - pokušaj ubistva, ne navodeći koga i dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U obrazloženju prvostepene presude sudija Zoran Ivanišević je kazao da je više policajaca tokom postupka svjedočilo da je Knezović pucao u smjeru ljudi, a ne u zrak kako se branio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.