KOORDINISANE AKCIJE

Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH uspješno otkrili i spriječili neregularne migracije

U pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkriveno 275 osoba afroazijskog porijekla

Granična policija BiH. Facebook

N. Č.

21.9.2023

Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH svakodnevno iskazuju odlučnost da se posvete svim bitnim pitanjima koja su u fokusu ilegalnih migracija, a koja su ključna za otkrivanje i sprječavanje neregularnih migracija, čime bi još efikasnije osigurali bezbjednost građana na području BiH.

U prethodnom periodu su preduzimane mjere iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH, u cilju suprotstavljanja nezakonitim migracijama, shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i saradnje između navedene dvije agencije.

Povratak i prihvat

Aktivnosti koje ove dvije agencije sprovode prevashodno su usmjerene na spječavanje i odvraćanje lica od nezakonitog prelaska državne granice, onemogućavanje da strani državljani nezakonito uđu na teritoriju BiH, pronalazak ilegalnih migranata na teritoriji BiH i njihovo sprovođenje u Privremene prihvatne centre, povratak i prihvat u skladu sa Sporazumima o readmisiji.

Shodno navedenom, zajedničke planske aktivnosti su u prethodna dva dana realizovane u zoni odgovornosti jedinica Zvornik i Velika Kladuša gdje je u nezakonitom prelasku državne granice i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkriveno 275 osoba afroazijskog porijekla koje najčešće dolaze iz sledećih zemalja: Afganistan, Bangladeš, Pakistan, Maroko, Indija, Sirija, Nepal, Palestina i dr. Jedan dio njih je, u skladu sa Sporazumom o readmisiji, podvrgnut postupku vraćanja u zemlju iz koje su nezakonito ušli u BiH, dok je određeni broj stranih državljana smješten u Privremene prihvatne centre.

Zajedničko djelovanje

Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH će i u narednom periodu u skladu sa navedenim Okvirnim planom nastaviti preduzimati zajedničke pojačane aktivnosti. Službenici navedene dvije agencije na osnovu izvršenih analiza i procjena migracionih kretanja, zajednički će djelovati na mjestima najčešćih nezakonitih ulazaka stranaca u BiH i vršiti njihovu provjeru svrhe dolaska. Zajednički će biti vršen nadzor državne granice kao i zajedničko djelovanje u sprovođenju postupaka readmisije stranaca iz BiH po skraćenom postupku, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.