NAPETO NA SJEVERU ZEMLJE

Kosovski specijalci upali u manastir, pronašli velike količine oružja: Jedan od terorista je navodno iz Sjeverne Mitrovice i pripadnik Civilne zaštite

Prevezeno 49 sveštenika u policijsku stanicu južno od Mitrovice, kako bi ih provjerili i testirali na parafin

Privođenje napadača. Telegraf.rs

N. Aj.

24.9.2023

Specijalna jedinica Kosovske policije preuzela kontrolu nad samostanom Banjska u kosovskoj općini Zvečan gdje je danas uletila grupa terorista koji su prethodno ubili jednog kosovskog policajca, a ranili dva.

U manastiru je pronađena veća količina oružja, a 49 sveštenika propraćeno u policiju.

Navodno je srpska kriminalna grupa

Kako prenose kosovski mediji, policijski specijalci ušli su manastir Banjska, gdje se nalazila naoružana srpska kriminalna grupa.

Zatim su prevezli 49 sveštenika u policijsku stanicu južno od Mitrovice, kako bi ih provjerili i testirali na parafin. Telegraf saznaje da je u samostanu, kao i u vozilima koja su se nalazila u blizini samostana, pronađena veća količina oružja.

U međuvremenu, osoba koju je prethodno uhapsila policija je B.S., rođen 1992. godine, iz Sjeverne Mitrovice, pripadnik Civilne zaštite.


Također, Eparhija raško-prizrenska saopćila je da su naoružana lica danas provalila kapiju napustila manastir Banjska.

- Situacija u manastiru Banjska trenutno je mirna, iako se još osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira - dodaje se.

Maloljetna djeca

U konaku manastira se još nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloljetne djece.

Iz uprave manastira navode da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što prije okončati.

Prema pisanju Kosova.online, poklonici su se zaključali u manastirskim prostorijama. I hram manastira je zaključan.

Još jednu noć provest će u manastiru, a sutra će ih, kako im je najavljeno, legitimisati i otpratiti do administrativnog prelaza odakle će otputovati kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.