"AVAZ" OTKRIVA

Detalji iz istrage o ubistvu zlatara u Sarajevu: Prije likvidacije desila su se dva događaja

Neobično poznanstvo nastradalog sa suprugom osumnjičenog

Novaliji produžen pritvor. Avaz

27.9.2023

Kantonalni sud u Sarajevu je za naredna dva mjeseca produžio pritvor Samiru Novaliji, koji je u Starom Gradu ubio zlatara Esada Šataru (76). Novalija se nalazi u pritvoru u KPZ-u Zenica.

Ukrao vozilo

Samir Novalija je 21. avgusta uhapšen u Visokom, a kasnije je i priznao policiji izvršenje krivičnog djela. Novalija je na zapisnik istražiteljima i tužiocu Tužilaštva KS priznao da je Šataru ubio tokom svađe.

Nezvanično saznajemo detalje ubistva, koje se desilo u stanu Esada Šatare u ulici Ćemerlina broj 7. Nakon kraće prepirke Šatara je otišao u kupatilo, a Novalija je to iskoristio i uzeo njegov pištolj „Glock“, za koji je Šatara imao dozvolu, a Novalija znao gdje se nalazi.

Novalija je otišao do kupatila i ispalio jedan hitac Šatari u glavu. Nakon toga je uzeo ključ Šatarinog Passata, zaključao stan i odvezao se na područje Visokog.

Tijelo je u stanu 20. avgusta pronašla policija nakon dojave da se poznati zlatar ne javlja na telefon. Stvari u stanu bile su ispreturane.

Ispitujući svjedoke i tragajući za motivom, saznalo se da su se Novalija i njegova supruga dobro poznavali sa zlatarom, koji je imao neobičan odnos s Novalijinom suprugom. Znao joj je novčano pomagati, a i ona je znala prespavati u njegovom stanu.

Kao motiv se spominje ljubomora, ali su prije ubistva bila indikativna dva događaja.

Dva događaja

Jedan od njih je krađa Šatarine dvije puške i pištolja, za koje je on tražio da mu ih Novalija vrati, a što je ovaj navodno i pokušavao, jer je oružje u međuvremenu prodao za 500 KM. Navodno je i Novalijina supruga pokušavala sakupiti novac kako bi, zajedno sa Šatarom, otkupila oružje.

Neposredno prije ubistva Šatara je dobio nazad svoj zlatni nakit koji je otkupljen od Novalije.

Evidentirano je da je Šatara 23. decembra prošle godine prijavio Policijskoj upravi Stari Grad da mu je Novalija ukrao zlatni nakit.

Novalija je istražiteljima priznao ubistvo te izjavio da je kobnog dana bio pod utjecajem alkohola i droge.

Novalija je u februaru 2007. godine ubio Pašu Čelika u Sarajevu, za šta je osuđen na šest i po godina zatvora.

Pištolj nije nađen

Prilikom hapšenja policija je pronašla ukradeni Passat, a kod Novalije su nađeni nakit te šprica i kesica spida. Pištolj kojim je ubijen Šatara nije nađen i pretpostavlja se da ga je Novalija prilikom bijega odbacio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.