DETALJI S ROČIŠTA

Suđenje za likvidaciju načelnika u Prijedoru: Miljatović prodao Railiću pištolj kojim je ubijen Šmit

Sky otkrio dokaze protiv optuženih

Privođenje Dalibora Railića. Tužilaštvo BiH

5.10.2023

Saslušanjem trojice svjedoka jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Daliboru Railiću, Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Goranu Gvozdenu, koji se, između ostalog, terete za organizirani kriminal, ubistvo načelnika prijedorske policije Radenka Bašića 21. marta 2022. godine, te za pranje novca i šverc droge.

Uzeo oružje

Svjedok Slobodan Lukić je, zajedno s optuženim Aleksandrom Miljatovićem, koji se tereti kao direktni izvršilac likvidacije Bašića, radio u autoservisu “Vokić”. Lukića, koji je u to vrijeme bio maloljetan, Miljatović je zamolio da kod sebe drži pištolj CZ. Lukić je pristao, uzeo je pištolj i odnio ga kući, da bi potom oružje njegova djevojka prebacila u njihov stan. Svjedok nije ništa posumnjao kada je pročitao da je Miljatović uhapšen nakon ubistva Bašića. Potvrdio je da je i njega policija uhapsila te da su mu u stanu pronašli pištolj koji mu je dao Miljatović.

Nakon saslušanja Lukića, Railićeva advokatica je zatražila da tužilac objasni s kim se dovodi u vezu pištolj koji je oduzet od Lukića, a sudija je dozvolio da tužilac da objašnjenje.

Tužilac Dubravko Čampara je kazao da Tužilaštvo tvrdi da je Aleksandar Miljatović prodao Daliboru Railiću pištolj koji je nađen na mjestu ubistva 2021. godine u Prijedoru.

- Otvaranjem aplikacije Sky vidjeli smo da Miljatović šalje sliku pištolja koji je nađen na mjestu ubistva čovjeka u Prijedoru 2021. godine. Taj pištolj prodao je Railiću. Sada imamo još jedan pištolj, a koji je dao ovom momku. Dokazujemo da su znali da su prodavali pištolje kojima su vršena ubistva i da su počinili ova krivična djela - kazao je Čampara.

Miljatović koristio Opel Astru. Tužilaštvo BiH

U medijima je ranije objavljeno da su istražitelji otvaranjem Miljatovićeve Sky aplikacije pronašli slike pištolja koji je nađen na mjestu ubistva Mihajla Stupara Šmita. Railić je od Miljatovića kupio taj pištolj za 2.000 KM.

Svjedok Nikola Popović, koji ima autootpad u Glamočanima, potvrdio da je Igoru Repajiću u januaru 2022. prodao zeleni Golf 2 za 1.000 KM. Nakon što mu je pokazana fotodokumentacija Golfa koji je pronađen u blizini mjesta ubistva Bašića, Popović je kazao da marka i tip odgovaraju te da liči na Golf koji mu je prodao.

U martu 2022. godine Igor mu je rekao da bi Miljatović prodao Opel Astru, ali da je treba došlepati jer joj je pukla guma. Svijetloplavu Opel Astru su došlepali iz mjesta Čevljačani i Igor ju je na autootpadu rastavio. Miljatović je uzeo neke dijelove, a Popović je školjku prodao na otpadu gdje su otkupljivali sekundarne sirovine.

U optužnoici se navodi da je Miljatović u vrijeme ubistva Bašića koristio plavu Opel Astru kojom se dovezao i odvezao iz Prijedora.

Crni džip

Lukić je, također, ispričao da je u decembru 2021. išao s Miljatovićem u Prijedor, ali da ga je prije ulaska u grad Miljatović ostavio na glavnoj cesti, a on se odvezao sporednim putem, gdje je bila šuma. Za Miljatovićevim BMW-om otišao je crni džip. Miljatović se brzo vratio, a za njim je otišao i džip, koji se odvezao prema Prijedoru, a oni su se vratili u Banju Luku.

Braniteljica Dalibora Railića prigovorila je da je svjedok pozicioniran u odnosu na crni džip koji se želi dovesti u vezu s njenim branjenikom.

Svjedok Nikola Čamber potvrdio je da je 25. marta 2022. godine Popović došao na autootpad „Nino“ i prodao školjku svijetloplave Opel Astre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.