KRIMINAL

Je li ovo naselje u Sarajevu na meti bandi lopova: Za tri mjeseca provaljeno u sedam stanova na Dobrinji

Početkom oktobra lopovi preko balkona upali u stan u prizemlju na Trgu djece Dobrinje

Brojne krađe na Dobrinji. Avaz

19.10.2023

Nedavna provalna krađa uznemirila je građane sarajevskog naselja Dobrinja koji su uvjereni da su u posljednje vrijeme bili često meta provalničkih bandi.

Otvoren prozor

Naime, početkom oktobra izvršena je provalna krađa u stanu na Trgu djece Dobrinje. Kako je za “Avaz” potvrđeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, krađa je prijavljena PU Novi Grad Sarajevo.

Riječ je o stanu u prizemlju zgrade. Kako saznajemo, lopovi su ušli u stan preko balkona, a kobna okolnost je bila da je vlasnica ostavila prozor otvoren na kant. Žena je nakratko napustila stan, što je bilo dovoljno lopovima da upadnu u unutrašnjost i ukradu joj određene stvari.

- Obavještavamo vas da je izvršenim provjerama kroz raspoložive evidencije nadležne PU utvrđeno da je evidentirana prijava teške krađe u stanu u ulici Trg djece Dobrinje, naselje Dobrinja, općina Novi Grad Sarajevo. Od policijskih službenika PU Novi Grad poduzete su sve mjere i radnje na licu mjesta, izvršene su uviđajne radnje, kao i obilazak područja u cilju izvršenih provjera u vezi s videonadzorom u neposrednoj blizini ulaza stambene zgrade - naveli su za “Avaz” iz MUP-a KS.

O krađi je sačinjena službena zabilješka i saslušan oštećeni na zapisnik o saslušanju svjedoka.

- Donesen je akcioni plan s akcentom na poduzimanju hitnih mjera i radnji od policijskih službenika PU Novi Grad, a u cilju rasvjetljavanja i otkrivanja počinilaca navedenog krivičnog djela, a sve navedeno je poduzeto uz saglasnost dežurnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo - naveli su iz MUP-a.

Pronalazak izvršilaca

Također nam je, na naš upit, saopćeno da je na području naselja Dobrinja od 1. jula 2023. evidentirano sedam krivičnih djela krađa u stanu te napominju da za sada ne mogu govoriti o “rastu broja ovih krivičnih djela na ovom području”.

- Policijski službenici PU Novi Grad intenzivno poduzimaju mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja i dokumentiranja navedenih krivičnih djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca - naveli su iz policije.

Policija radi na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela. Avaz

Kada su u pitanju teške krađe, na području Kantona Sarajevo je u prvih šest mjeseci ove godine izvršena 151 teška krađa u stambenim objektima, 40 manje nego u istom periodu prošle godine. Većinu krađa počinili su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela.

Crna statistika

151 krađa u stambenim objektima u prvih šest mjeseci u KS

146 u motornima vozilima

131 u prodavnicama i drugima poslovnim prostorijama

29 krađa na ulici

Korisni savjeti

Na internet-stranici MUP-a Kantona Sarajevo građanima su dati korisni savjeti kada su u pitanju provalne krađe u stanove i kuće. Neki od njih su:

- Ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata,

- Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo,

- O odlasku iz stana obavijestite susjede,

- Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja,

- Ugradite i dodatnu - pomoćnu bravu,

- Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.