NOVI DETALJI

Kako su otkrivene ubice iz Švedske: Ubili Osterdala pa pili na Sokocu?!

Platili momku 100 eura da ih sa Sokoca odvuče na Pale, prespavali u motelu “Dva goluba”

Abdel Majid el-Oveit: Je li direktni izvršilac. Armin Durgut / Pixsell

Miralem  Aščić

3.11.2023

Tri osobe koje su uhapšene zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s ubistvom švedskog državljanina Harisa Osterdala i ranjavanjem Elvira Mutića u Sarajevu prebačene su jučer u Tužilaštvo KS.

Čeka se odluka o pritvoru.

Nema oružja

Osim Olivera Herberta Petera, koji je uhapšen na području Sokoca, MUP RS je na Palama uhapsio i Libanca Abdela Majida el-Oveita (Oweit), koji ima švedski pasoš, i Šveđanina Konarda Tilusa (Tylus).

Ali, kako saznaje „Avaz", i dalje traje potraga za oružjem koje je korišteno u likvidaciji. Prekjučer na području Pala i Sokoca nisu pronađeni automatska puška i dodatna oprema koja im je poslužila (najvjerovatnije je riječ o prigušivaču).

Sumnja se da su je uništili ili zakopali negdje na području ove općine, ili su imali pomagače koji su ih nakon likvidacije preuzeli.

Inače, istragu vode MUP i Tužilaštvo KS i informacije, barem zvanične, cure na kapaljku iako su prošla tri dana od likvidacije koja je uznemirila građane Sarajeva, ali i kompletnu bh. javnost.

Iako iza mafijaške likvidacije Osterdala na Stupu stoje plaćene ubice, još nije poznato, barem ne zvanično, kako su saznali gdje ubijeni vođa narkokartela živi te ko ga je izdao.

Još se utvrđuje i ko je pucao u Osterdala i da li ga je likvidirao 19-godišnji Abdel Majid el-Oveit. To će pokazati barutne čestice. No, ono što je novo jeste da su El-Oveit i Tilus, nakon što su pobjegli s mjesta događaja, pili u jednoj kafani na Sokocu, odakle su platili 100 eura jednom momku da ih odveze da prenoće na Pale.

Domoći se Srbije

U međuvremenu, Herbert je ostao na Sokocu, gdje i uhapšen.

No, El-Oveit i Tilus su prespavali u motelu “Dva goluba”, a zatim platili taksisti da ih odveze na Aerodrom Sarajevo. Plan im je, prema svemu sudeći, bio da se domognu Srbije, gdje ih je čekalo vozilo, ali su otkriveni. Uhapšeni su na Palama, nedaleko od pumpe “Nešković”. Jedan se odmah predao, drugi je uhapšen u kanjonu Miljacke.

Provjerava se da li su ubice došle do Osterdala preko djevojke koja mu je došla u posjetu. Nisu tačni navodi da su bili na biciklu i imali maske. To su pokazali i snimci videonadzora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.