DISCIPLINSKI POSTUPAK

Sudija Branko Perić danas na ročištu: Uvijek ću kršiti zakone u ime pravde

Glavna rasprava zakazana za decembar

Sudija Branko Perić. Sud BiH

7.11.2023

Pred prvostepenom Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sastavu predsjedavajuća Aleksandra Obradović, sutkinja Osnovnog suda Brčko distrikta, Edin Bičo, sudija Kantonalnog suda u Goraždu, i tužiteljica Željka Fabić iz Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci,  danas je održan nastavak pripremnog ročišta u predmetu protiv sudija Suda BiH Branka Perića.

Sutkinja kao svjedok

Komisija je prihvatila sve dokazne prijedloge optuženog Perića, kao i materijane dokaze i svjedokinju, koje je predložio Disciplinski tužilac Asmir Baćevac.

Sudija Perić je prigovorio tački 2. kojom se tereti za neopravdano kašnjenje u poduzimanju službenih radnji. Perić je, između ostalog, kazao da nekada nije bio u mogućnosti da postupa „u nekom brzom roku“, te da se niko „nije žalio na odugovlačenje“. Ukazao je da je nekada teško pronaći dinamiku, te prigovorio da uplitanje diciplinskog tužioca u postupke koji su u toku „nije moguće i narušava nepristrasnost Suda“.

Tužilac Baćevac je ukazao da je sve u skladu sa Zakonom o VSTV-u i da je neopravdano kašnjenje po zakonu disciplinski prekršaj.

Tužilac je najavio deset materijalnih dokaza, te saslušanje sutkinje Minke Kreho, predsjednice krivičnog odjeljenja Suda BiH, na šta je Perić reagirao.

- To su sve dokazi koji mi idu u korist. Minka Kreho je predložena na okolnost neblagovremenog postupanja, ona to ne zna, ona je samo potpisala podnesak koji su napravili stručni saradnici - kazao je Perić.

Rekao je da je apsurdno što je kao dokaz predložen njegov rad na tezi izdvojenog mišljenja u predmetu "Fadil Novalić i ostali".

- To je apsurdno. Ja ću uvijek kršiti zakone koji su suprotni pravdi - kazao je Perić, a tužilac je odgovorio:

- Upravo ste priznali da kršite zakon.

Perić je predložio u svoju odbranu saslušanje sudija Gorana Radevića i Brace Stupara, koji su bili s njim u Vijeću u predmetu "Novalić i ostali".

- Mi smo dogovorili način objave presude i mog izdvajanja mišljenja, kako bismo spriječili spekulacije- kazao je Perić.

Sudija Perić je, također, predložio saslušanje stručnih saradnica Erne Hodžić i Asmire Šuvalije.

Navodi iz optužnice

Glavna rasprava zakazana je za 7. decembar ove godine.

Podsjećamo, Perić se tereti da je 5. aprila ove godine kao predsjedavajući Sudskog vijeća u predmetu "Fadil Novalić i drugi" javno pročitao svoje izdvojeno mišljenje u odnosu na presudu, čime je, prema navodima iz tužbe, prekršio više članova Zakona o krivičnom postupku BiH.

Perić se tereti i da je u jednom drugom predmetu kao predsjedavajući Sudskog vijeća neopravdano zakasnio s izradom odluka zbog čega je došlo do kašnjenja u provedbi određenih radnji.

Također, Perić je na disciplinsku odgovornost pozvan i zbog toga što je u junu ove godine izdao saopćenje za javnost u kojem je, između ostalog, naveo:

- Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdjejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika Vijeća u krivičnom predmetu "Novalić i drugi" - naveo je Perić tada u saopćenju.

Disciplinski tužilac ocijenio je da je na ovaj način sudija Perić diskreditirao rad pravosudnih organa, te da je prekršio Zakon o VSTV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.