KORISTIO GUMENI ČAMAC

Potvrđena optužnica protiv pakistanskog državljanina zbog krijumčarenja migranata

Optuženi, se tereti da je 26. septembra u okolici Zvornika izvršio krijumčarenje 20 migranata, državljana Afganistana

Krijumčarenje je izvršeno u dva navrat. Fena

FENA

7.11.2023

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Hasana Taimura (Hassan) (2003.), državljanina Pakistana, koji se tereti za krijumčarenje migranata.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je 26. septembra u okolici Zvornika izvršio krijumčarenje 20 migranata, državljana Afganistana, među kojima i jedne malodobne osobe, sa područja R Srbije, preko rijeke Drine, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Spomenuti migranti kod sebe nisu posjedovali identifikacione dokumente, a optuženi je kazneno djelo počinio znajući da ove osobe ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak ili boravak u BiH, kao i zemljama EU, postupajući na taj način protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Krijumčarenje je, kako se navodi, izvršeno u dva navrata, korištenjem gumenog čamca i izazivanjem opasnosti po sigurnost i živote migranata, a optuženi je nakon što je uočen od policijskih djelatnika Granične policije i SIPA-e BiH, pokušao pobjeći u čemu je spriječen i lišen slobode.

Optuženi se tereti da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi, preko državne granice nedozvoljeno preveo više migranata, od kojih jedna osoba nije navršila 18 godina života, čime je počinio kazneno djelo-krijumčarenje ljudi.

Optužnicu je u međuvremenu potvrdio Sud BiH, navodi se u saopćenju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.