UŽAS U KRAJINI

Nakon silovanja u Velikoj Kladuši: Građani u strahu, roditelji razočarani

Presuđeni pedofili u jednom entitetu mogu raditi s djecom, a u drugom su zakonski spriječeni

Senad Mustedanagić: Lišen slobode. Facebook

S. S. / BHRT

9.11.2023

Ranije osuđivani silovatelj Senad Mustedanagić početkom mjeseca uhapšen je u Velikoj Kladuši, te mu je određen pritvor od 30 dana zbog sumnje na novo krivično djelo. Ovaj put ga terete za prisilni odnos sa 19-godišnjim mladićem. To je potreslo cijelu općinu. Građani kažu - nije jednostavno živjeti u takvom okruženju, piše BHRT.

Opasnost može vrebati iza svakog ugla. Zna to i Mirela koja ima maloljetnog sina koji će također, kaže, jednog dana napuniti 19 godina. Toliko je imala posljednja žrtva ranije osuđivanog silovatelja i pedofila iz Velike Kladuše koji je pritvoren nakon novog krivičnog djela. Vijest je iznenadila sve u ovoj opštini.

- Nije mi jasno zašto nisu informisali škole, zašto policija nije informisala građane da je takva jedna osoba prisutna u našem gradu nakon izlaska iz pritvora. Imam i ja sina koji će jednog dana imati 19 godina. Svaki dan gledamo te ljude koje ne možemo prepoznati u našem društvu. I žive među nama. Nije baš jednostavno - ističe Mirela Kendić, mještanka ove općine.

Nije posvećena pažnja

Sabina Hadžalić, koja je majka osmogodišnjaka, ističe da se ovoj temi nije dala dovoljna pažnja.

- Općenito, u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo u Velikoj Kladuši. Trebaju nadležne institucije zauzeti stav, krenuti radikalnije u borbu protiv toga - kaže Hadžalić.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona kažu - radi se o njima već poznatom licu. Otkriven je 2010. kada je 14-godišnji učenik ispričao kako ga je zlostavljao trener košarke. Nakon jednomjesečnog pritvora pušten je na slobodu, što je iskoristio za bijeg u Zagreb, a tamo je našao i nove žrtve. U međuvremenu u Velikoj Kladuši su mu demolirali automobil.

- Pripadnici sektora kriminalističke policije o svemu su upoznali postupajućeg tužioca nakon čega su ga lišili slobode osumnjičeno lice nad kojim je zavedena kriminalistička obrada. 06:25 Također bih napomenuo da je navedeno lice povratnik u izvršenju jer je presudom Suda u Zagrebu 2011. osuđen na kaznu zatvora od 13 godina zbog počinjenja tri djela - kazao je Jusuf Mešić, v.d. policijskog komesara MUP-a USK.

Mogu raditi sa djecom

Presuđeni pedofili u jednom entitetu mogu raditi s djecom, a u drugom su zakonski spriječeni. Federacija jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila čiji bi podaci bili tajni i trajni. Od Zakona koji se čeka najviše bi koristi imale škole i vrtići.

- Raspišu konkurs, prijave se ljudi da određenu poziciju i onda je ona dužna da tu listu kandidata proslijedi FUP-u da vide da li se neko od tih kandidata nalazi u registru. Ako se nalazi, ne može nastaviti. Ovim Zakonom zabranjujemo da se osuđeni pedofili vraćaju u blizinu djece i omladine. 02:13 Obično nakon odslužene kazne zatvora preko 70 posto počionica tih djela vraća se u njihovu blizinu - kazala je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić.

Brojni slučajevi ostanu nedostupni javnosti zbog stida ili drugih razloga, a kaznu koje dobiju počinioci vrlo su male. Na kraju, institucije radite što više kako bismo se posljedicama bavili što manje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.