POČINIO VIŠE DJELA

Operativna akcija “Jaguar”: FUP uhapsio muškarca iz Hadžića, iznuđivao novac u Mostaru

na kuću oštećene osobe bačena je eksplozivna naprava koja nije eksplodirala, te su mu nanijete teže tjelesne ozljede

Privođenje osumnjičenog. FUP

B. C.

5.12.2023

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Jaguar“, a vezano za dokumentovanje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “izazivanje opće opasnosti“ iz člana 323., „teška tjelesna ozljeda“ iz člana 172., „iznuda“ iz člana 295., a sve u vezi sa članom 340. KZ FBiH udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Izvršen pretres imovine

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Mostaru, slobode je lišeno lice DŽ.O. (31) iz Hadžića, te je izvršen pretres pokretne i nepokretne imenvine koju navedeno lice koristi, kojom prilikom je pronađen mobitel, sim kartice i odjeća u kojoj su izvršena krivična djela, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je kao dio grupe, određeni vremenski period vršilo pritisak na oštećenu osobu iz Mostara kako bi iznudilo novac. U vršenju navedenog pritiska, na kuću oštećene osobe bačena je eksplozivna naprava koja nije eksplodirala, te su mu nanijete teže tjelesne ozljede.

Bit će predat Tužilaštvu

Navedeno lice će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Tokom provođenja aktivnosti na navedenom predmetu, podršku Federalnoj upravi policije su pružili Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.