SKANDALOZNA PRESUDA

Ni dana neće provesti u zatvoru: Vozio pijan i usmrtio oca djevojčice

Kaznu od godinu dana zamijenio novčanom

Passat u kojem je bio nastradali. ATV

B. C. / ATV

9.12.2023

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravosnažno osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Kantonalni sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom!

Novčana kazna u iznosu od 36.500 maraka

- Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. novembra je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka. Po pravosnažnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne - navodi Kantonalni sud u Livnu u odgovoru ATV-u.

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa kantonalnim tužiocem Mladenom Stojanovićem, proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 336. stav 2), odnosno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić. 

Mercedes optuženog. ATV

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći Mercedes nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku... Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom ”B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Dva mjeseca bio poput biljke

Tragedija se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 sati u ulici Jove Kecmana u Drvaru. Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u Passat i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao Mercedes, kojim je upravao pijani Rodić, i zakucao se u Matićev Passat.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu. Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.